Еплов ајфон из 2007. продат је на аукцији: „СВЕТИ ГРАЛ” ДОБИО ВЛАСНИКА ЗА 190.000 долара!

ЊУЈОРК: Прво издање Епловог „ајфона” из 2007. године, неотворени модел од четири гигабајта, продат је данас на аукцији у САД за 190.000 долара.
з
Фото: AP Photo/Paul Sakuma

Како се наводи, иако обично ајфоновим моделима пада вредности чим изађу из продавнице, ово је посебан случај, јер у то време није направљено много њих, што је довело до тога да колекционари овај модел сматрају „светим гралом”, пренео је Би-Би-Си.

Аукција, који је водио ЛЦГ Аукшнс, привукла је укупно 28 понуда, а модел је продат за скоро 400 пута више од првобитне цене.

Коначна накнада укључује административне трошкове, коју је купац платио аукцијској кући.

ЛЦГ Аукшнс га је окарактерисао као „популарни врхунски колекционарски предмет”, додајући да су још два фабрички запечаћена.

Модел је описан као „изузетно редак, фабрички запечаћен, прво издање 4ГБ модел у изузетном стању, као и практично беспрекоран дуж површине и ивица, а фабрички печат је чист са исправним детаљима”.

Првобитно је продаван по цени од 599 долара, а очекивало се да ће серија коштати између 50.000 и 100.000 долара, али је успео да обори све претходне рекорде.

Први пут избачен на тржиште 2007. године тадашњег извршног директора Епла Стива Џобса, технолошки гигант је донео одлуку да укине модел од 4ГБ само два месеца након што је лансиран, због заостајања у продаји.

Већина људи је након тога одлучила да купи модел од 8 ГБ, који је лансиран у исто време, а корисницима је омогућио дупло већи простор за складиштење, за само 100 долара више.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести