Како изабрати добру јелку с бусеном

Пре него што кренете у куповину јелке, саветују из Покрета горана Новог Сада, одлучите где ћете је ставити и добро измерите простор да не би било непријатних изненађења по повратку.
jelka
Фото: pixabay.com

Горани апелују да кад кренете у набавку јелке обратите пажњу на следеће ставке:

- не купујте четинар с голим кореном, већ изаберите биљку засађену у саксију или с бусеном увијеним у јуту;

- бирајте ону биљку која на средини има гушће гране. Никада не купујте већ увезану, скупљену јелку јер не можете знати да ли је правилно формирана;

- проверите свежину дрвета прелазећи прстима по доњим гранама. Ако је грана мекана и бодљице не падају – дрво је здраво и свеже.

- бирајте јелку са што пунијим и зеленијим гранама, јер таква јелка лепо окићена, биће прави украс вашег простора.

- јелка мора да има зелени врх, јер то је знак да је жива и добро упакована.

Где је право место за јелку?

Најлепше позиције окићене јелке су поред већег прозора (као у филмовима) или у углу собе, даље од грејних тела. Најбоље је да дрво не стоји поред намештаја (да вам иглице не падају по столу или кревету) и не близу завеса (јер само једна варница мале и слабе сијалице је довољна да изазове пожар).


Шта је јелка с бусеном?

Јелка са бусеном је жива биљка, јела или смрча, са очуваним кореновим системом која, и после новогодишњих празника, може да настави да расте у већој саксији или засађена у дворишту. Јелка са бусеном на тај начин продужава свој живот и након празника, те је стога и називамо „100% јелком“.

У питању је једина права јелка у чијој лепоти и мирису иглица можете у потпуности уживати током празника, а да јој не одузмете живот. Стаблу јеле или смрче треба десетак година да би израсло до висине од 2 метра и веома је важно за очување здраве животне средине. Због тога не користите сечене јелке, већ изаберите јелку с бусеном.


Како сачувати јелку с бусеном током празника?

Купљену јелку с бусеном требало би, саветују новосадски Горани, засадити у саксију с довољно простора за бусен. Прво је одвојити пажљиво од јутене тканине да се не оштети корен.

На перфорирано дно саксије потом ставити слој шљунка или ломљене цигле, а у међупростор хумусну земљу са 10-15 гр ђубрива. Јелку треба редовно орошавати и заливати одстајалом водом собне тепературе и то два до три пута недељно.

Када украшавате јелку с бусеном, посебно треба да водите рачуна о кићењу врха јелке. Ако се врх оштети, дрво ће сигурно веома брзо да одумре.

Како сачувати јелку с бусеном након празника?

Када празници прођу, јелку с бусеном немојте одмах износити на место где ћете га засадити, већ јој обезбедите период прилагођавања. Најбоље да је изнесете на затворену терасу или, саветују из Покрета горана Новог Сада, у ходник у коме се не греје и где је температура изнад 10 степени и заливате је једном недељно.

Ако је држите на месту где се  температура спустила испод 10 степени, посуду у којој се налази јелка обложите таласастим картоном, тканином или сламом.

Када и где засадити јелку с бусеном?

Када се земља напољу одмрзне, тек тада скините јуту/паковање, пресадите јелку у двориште или неку другу погодну локацију и уживајте у њеној лепоти током целе године.

Идеална температура за садњу јелке је око 10 степени Целзијуса. Ако немате где да посадите јелку, можете је поклонити вртићу или школи.

Уколико, пак, сматрате да нисте спремни да сачувате јелку с бусеном, новосадски Горани предлажу и друге еколошке изборе:

Божићно-новогодишњи аранжман - ослободите своју креативну страну

*мало гранчица четинара + свеће + украсне траке + пуно маште = еколошки украс с мирисом природе; сечена јелка са сертификатом - купите плански узгајано стабло четинара намењено празницима и/или вештачка јелка.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести