Како су настала имена за светске валуте?

Евро је, јасно, добио назив по Европи. Корене вуче од лика из грчке митологије – Европе, а његово име је настало од речи Еурyс што значи широко лице. Није јасно откуд то име континенту, али Грци подручје у којем су живели зову Европа од 522. године п.н.е. С временом тај део се проширио и настао је континент.
e
Фото: pixabay.com

Долар

Долар је постала званична америчка валута 1792. Иако је иза себе имао компликовану историју. Наиме, боемски аристократ гроф Хијеронимус Шлик је почео ковати сребрне кованице које је назвао Јоакимсталерс. То је било име долине где се ископавало сребро за новчиће, а суфикс -ер показује да потиче из немачког језика.

Немачку реч су скратили на Талер и прошла је кроз многе језике: шведски далер, норвешки далар и холандски даалер. Применили су је на друге кованице, попут холандског лееувендалера што значи лављи долар. Имао је мању тежину од већине новчића па је постао популаран за размену јер га је било лакше ностити. Тако је преко Новог Амстердама стигао у америчке колоније и уграбио титулу службене валуте.

Рубља

Руска рубља добила је име од речи “рубить” што значи одсећи, пресећи, јер је била сматрана за ситнији облик гривне.

Фото: pixabay.com

Јен

Његово прекло је у јапанској речи ен која значи круг, а има језичку везу са кинеским јуаном и јужнокорејским воном. Представили су га 1871. Туристи који су говорили енглески су изговарали јен уместо ен. Ипак, највећи кривац је Џејмс Кертис Хепбурн, амерички мисионар који је направио први меродаван јапанско-енглески речник. У њему је написао слова е као је.

Касније издање је склонило је из других речи, али и даље се користила реч јен јер је постала општеприхваћена.

Швајцарски франак

Швајцарска је узела назив за валуту од Француске где је била службена од 1795. до 1999. Швајцарски франак се почео користити од 1850.

Французи су прве кованице правили од злата 1360. у част ослобођењу краља Џона ИИ од Француске којег је пустила енглеска влада. Ковале су се само 20 година, а име је поново употребљено за сребрне новчиће између 1575. и 1641. Тада је франак постао заједнички термин за новац. Франак има своје порекло у немачком франку и значи бесплатни новац.

Пезос

Пезос значи тежина на шпанском. Пезос је био новчић који је настао у Шпанији, и који је постао од изузетног значаја. Пезос је сада име монетарне јединице неколико бивших шпанских колонија.

Лира

Лира је тренутна валута Турске и локални назив валута Либана и Сирије. То је некадашња валута Италије, Малте, Сан Марина и Ватикана од којих су сви замењени 2002. године евром. Термин потиче из Трој фунте (латинска вага) од високе чистоће сребра.

Током 19. века, Египат и Отоманско царство пропало је у годинама између 1918-1922, а многе државе које су наследнице лире, задржале су ту валуту. Италијанска и турска лира долази из латинске речи либра што значи (римска) фунта. Турска лира уведена је 1844. године за време отоманске владавине. Турска лира је сада валута Турске и Турске Републике Северног Кипра.

Фото: pixabay.com

Риал

Латинска реч регалис што значи краљевски, порекло води из Ирана. Слично томе, Катар, Саудијска Арабија и Јемен користе све валуте под називом ‘риал’.

Круна

Круна је новчаница која се користи у Чешкој, Данској (укључујући и територију Фарских острва и Гренланда), Исланда, Норвешке и Шведске. Њу су раније користиле Словачка и Естонија до 2009. и 2011. Име потиче од латинске речи цорона(круна) и симбол круне је углавном “КР”.

Рупија

Рупија је валута у Индији, Пакистану, Маурицијусу, Непалу, Сејшелима, Шри Ланци, Индонезији и Малдивима.

Реч долази од санскритске речи раупyа, што значи сребро или сребрно.

Форинта

Мађарска форинта потиче од италијанске ријечи фиорино, златнику из Фиренце. Фиорино је имао печат цвета или “фиоре”.

Динар

Велики број националних валута носи име динар – српска, јорданска, алжирска, кувајтска… Реч динар изведена је из латинске речи денариус која је означавала цреврне новчиће који су се користили у Римском царству.

Уједињено Краљевство: Стерлиншка фунта

Британска фунта је настала пре хиљаду година за време Англо-саксонске Енглеске. Зато је је најстарија светска валута. Не зна се тачно порекло назива, али порекло речи стерлиншка је вероватно из старо-енглеске ријечи стеорра што значи звезда. Британски Нормани су додали деминутив суфикса – линг како би створили реч која би значила мала звезда. Иначе, то је сленг за мали сребрни пени.

(CDM)

 

EUR/RSD 117.9120
Најновије вести