ЕВО КОЈА ЈЕ РИБА НАЈЗДРАВИЈА: Једите је чешће, БРОЈНИ СУ БЕНЕФИТИ

Рибље месо је права ризница есенцијалне омега-3 масне киселине, витамина, гвожђа, цинка, протеина и других храњивих материја, које у великој мери побољшавају људско здравље и позитивно утичу на организам, на много начина.
2
Фото: Ilustracija Pixabay.com

Код нас, људи се обично окрећу риби у време поста, што је велика штета, узимајући у обзир колико храњивих материја она садржи.

Ниска калоријска вредност чини да риба буде одлична намирница и за оне који посебно воде рачуна о својој исхрани.

Није ни, уистину, свака риба једнако здрава. Просто, не садржи свака једнак број храњивих материја, на шта утичу бројни природни фактори.

Уколико желите да својој породици приредите један веома здрав и преукусан ручак, риба дефинитивно треба да се нађе на вашој трпези, чак и ако није у питању време поста.

Приликом куповине рибе, проверите да ли је свежа. Уколико сте у могућности, купујте увек код проверених продаваца и немојте мислити да прерађевине од рибе утичу једнако добро на вас. Такође, колико год је могуће, трудите се да спремате рибу на здрав начин, уз што мање уља.

Најздравија је, и то је важно да знате, када се спрема у води, односно када се бари.

Фото: Ilustracija Pixabay.com

Сардине

Сардине, иако мале, садрже велику количину омега-3 киселине, чак и када је у питању конзервирана риба. Поред тога, оне су одличан извор витамина Б12, минерала и калцијума (који се у већој мери налази у њиховим меким костима). Омега-3 киселине утичу благотворно на нервни систем и умирују.

Туна

Туњевина је добар извор омега-3, витаминаД и Б12, па и јода и селена. Пошто је то већа риба, важно је узети у обзир колико често је једете, јер ни са чим, па ни са овом здравом намирницом, не треба претеривати.

Важно је да туњевина коју спремате сами буде добро обрађена. Нешто здравије решење од уобичајених сендвича са туњевином или паштета, јесте туњевина у саставу салате.

Фото: Ilustracija Pixabay.com

Лосос

Осим што је просто преукусан, лосос је веома здрав. Конзумирањем лососа уносите у организам поприличну количину омега-3, витамина Д3, протеина, витамина Б12—а… Дивљи лососи, купљени код рибара, имају више храњивих материја од гајених, што би требало да имате ан уму када купујете сласног лососа за следећи ручак.

Инцћуни

Ове мале рибе сличне сардинама, веома су богате селеном, који је значајан за очување здравља штитне жлезде. Већ поменута омега-3 киселина, која помаже кардиоваскуларном систему и когнитивним функцијама, такође се налази у обиљу у инћунима, преноси mindbodygreen.com.

Инћуни су одлични као састојак салате, а од њих се може направити и здрава паштета.

Скуша

Скуша је одличан извор омега-3, витамина Б12 и витамина Д. Нешто је маснија од туњевине, али је веома укусна.

Скуша је, многи, сматрају, најлепша када се спрема на роштиљу, а од ње се такође може направити укусна и здрава паштета.

Крстарица

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести