БУЏЕТ ВОЈВОДИНЕ И без седам одсто, више новца него раније

Расправа у Скупштини Војводине о новом буџету за 2020. годину, између осталог, протекла је и у опозиционој критици неиспуњавања обавеза од стране Републике Србије по основу издвајању уставног минимума седам одсто буџета за потребе Аутономне покрајине Војводине.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović Foto: Skupština Vojvodine
Фото: Председник Покрајинске владе Игор Мировић Фото: Скупштина Војводине

Председник Покрајинске владе Игор Мировић истиче да је чињеница да покрајински буџет за 2020. годину није на нивоу од седам одсто, али да се тај проценат може рачунати као испуњен захваљујући директним инвестицијама у Војводину од стране Републике, а где новац не прелази преко покрајинске касе, већ се директно троше на радове и извођаче у Војводини.

– Тачно је, буџет је нешто мањи од седам процената и то није чињеница којом можемо бити задовољни. Оно чиме можемо бити задовољни, јесте да је у буџету Републике предвиђен знатно виши износ за инвестирање у поједине области. И када погледате укупну динамику прилива средстава у Војводину с обе стран, можемо бити задовољни, јер се финансирају неке ствари у Војводини за које се задужује цела република – казао је Мировић.

Тачно је, буџет је нешто мањи од седам процената и то није чињеница којом можемо бити задовољни. Оно чиме можемо бити задовољни , јесте да је у буџету Републике предвиђен знатно виши износ за инвестирање у поједине области (Игор Мировић)

Он је подсетио да је међу тим пројектима пруга од Новог Сада до Београда и од Новог Сада до Суботице, Ипсилон крак који ће бити отворен у наредних десетак дана, а изводи се реконструкција болница и геронтолошких центара по Војводини и то су значајна средства.

Ово образложење није задовољило поједине посланике опозиције.

– По Уставу Републике Србије предвиђена је обавеза да три седмине буџета АПВ или 43,8 одсто морају да се усмере у капиталне расходе. Председник Покрајинске владе је рекао да је идеал да четвртина буџета буде усмерена у капиталне расходе, дакле 25 одсто. Ја не знам шта је идеал, знам шта је Уставна обавеза. До Уставне обавезе фали 15 милијарди. Значи, 15 милијарди мање него што смо по Уставу дужни да уложимо у капиталне расходе. И уопште, ако се пореде републички и покрајински буџет, нисмо ни на седам одсто - 6,83 процената износи покрајински буџет у односу на републички – нагласио је шеф Посланичке групе Лиге социјалдемократа Војводине Бранислав Богарошки.


Закон о финансирању

Игор Мировић наводи да је због издвајања за Војводину мање од седам одсто републичког буџета разговарао са министром финансија Синишом Малим.

– Успели смо да нешто мало поправимо у висини средстава буџета. Разлог лежи у чињеници да немамо Закон о финансирању, па не можемо да направимо предвидив модел – казао је председник Покрајинске владе. –Морамо нагласити да република издваја значајна средства за пројекте и инвестиције који су у нашој директној надлежности. Дакле, буџет је мањи од седам процената, али када погледамо све стране медаље, Војводина има више новца него раније. Да ли је потребно донети закон - да. Закон је као механизам за дугорочно предвидиво финансирање који може у додатној финансијској анализи значити могућност јачег рејтинга, обарања каматних стопа за задужења, да се неке инвестиције планирају на дужи рок, а ми сада инвестиције изводимо на две-две и по године. За веће инвестиције у случају постојања закона могу се планирати послови на три и по четири године.

Он додаје да Закон о финансирању није неопходан као метод сукобљавања две администрације, већ као метод проналажења прецизног обима који је истовремено и предвидив и свима јасан.


Посланик “Доста је било” Александар Зеленски нагласио је да је веома важно по ком основу стиже новац у Војводину и да он мора да буде изражен преко покрајинског буџета.

– Разлика између бакшиша, директних инвестиција Владе Србије у Војводину или било који други део територије Србије, не може никако да се упореди с буџетом Војводине  – казао је Зеленски.Он је упозорио да је уставна обавеза да три седмине републичког буџета буде за капитална улагања, а тај ниво за 2020. је утврђен на око две седмине и да се Устав крши по оба основа.

Иван Стијеповић, посланик Странке модерне Србије навео је да је Устав највиши правни акт државе и као такав дужан је да се поштује, поготово од стране законодавних органа и државних инситуција.

– Не можемо бити задовољни с нечим што је противуставно. Устав није ту да спекулишемо да ли ћемо да га поштујемо или не, седам одсто пише у Уставу, а ми имамо мање од тога. С тим се не калкулише – нагласио је Стијеповић.

А. Савановић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести