Чадеж: Иницијатива мини Шенген одмакла најдаље од свих

БЕОГРАД: Председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж изјавио је вечерас да је иницијатива мини Шенген одмакла најдаље од свих претходних иницијатива.
  Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež  Foto:Tanjug/video
Фото: Танјуг/видео

Он је, говорећи на "Београдској НАТО недељи" коју је онлајн организовао ЦЕАС рекао да нема економске сарадње без заједничког интереса, што је здрав начин да се обједини регион и пошаље порука ЕУ да српска економија има бенефите.

Како је рекао, наредни корак је да се од Брисела тражи да промени приступ у проширењу Западног Балкана и да почне овај део Европе да третира као суштински део шире економске зоне.

"ЕУ мора још једном да потврди да смо део будуће Европе, а не да нас третира као земље трећег света. То је идеја која стоји иза иницијативе, иза наше сарадње", рекао је Чадеж.

Када се ради о чланству у НАТО-у, он каже да постоји јасан став пословне заједнице о евроинтеграцијама и чланству у НАТО-у да је то корисно за економију.

Према његовим речима, не постоји боља инвестиција од инвестиције у регион, због чега је важно да се иницијатива погура.

Бивши министер спољних послова СР Југославије после петооктобарских промена Горан Свилановић рекао је да је потребно наставити регионалну економску сарадњу и регионалну политичку и безбедносну сарадњу.

Свилановић је навео да је регионална сарадња на пољу економије директно повезана са регионалном сарадњом у области безбедносне сарадње.

Он је подсетио да се на недавно одржаном самиту у оквиру Берлинског процеса у Софији шест економија договорило да формира заједничко регионално тржиште.

Свилановић је истакао да су се три земље које су део иницијативе мини Шенген, односно Србија, Албанија И Северна Македонија, договориле да се крећу још брже и убрзају те кораке.

Марковић: Споразум из Вашингтона-нова фаза односа Србије-САД

БЕОГРАД: Споразум из Вашингтона у склопу нормализације односа између Београда и Приштине, представља нову фазу у односима Србије и САД, оценила је вечерас заменица председника Одбора за спољне послове Скупштине Србије Весна Марковић.

„Отворена је нова страница у односима наше две државе. Мислим да су САД препознале Србију као кредибилног партнера на Балкану“, рекла је Марковић на Београдској НАТО недељи у организацији Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС).

Она је оценила да је Вашингтонски споразум унео нову димензију и нову компоненту у односе и у дијалог између Београда и Приштине, а то је, како је нагласила, економска сарадња.

Марковић је нагасила да ће стварање заједничког економског простора, односно Мини шенгена, директно утицати на стабилност и безбедност у региону.

„Надам се да ћемо након Вашингтонског споразума и ове рунде дијалога у Бриселу, којој је присуствовао и представник Стејт департмента Метју Палмер, заједно са Мирославом Лајцаком, постићи напредак у дијалогу“, рекла је Марковић, подсећајући да чланство Србије у ЕУ зависи од напретка у дијалогу Београда и Приштине.

Говорећи о односу јавног мњења према НАТО у Србији, Марковић је истакла да је прва асоцијација на НАТО 1999. година.

„Након 21 године сам помен на НАТО изазива негативне емоције код наших грађана, без обзира на то што смо у последње две деценије имали бројне заједничке позитивне актибвности, које се не односе само на војне вежбе јер НАТО није само војна алијанса већ и политичка“, нагласила је Марковић.

Као један од разлога за такав негативан однос јавног мњења оценила је да је то „инструментализација емоција грађана Србије у пропагандне сврхе“.

“Поједине организације, политичке странке и одређени медији, блиски геополитичким конкурентима НАТО, манипулишу овом темом”, сматра Марковић.

Она је оценила да је велика одговорност, не само медија, већ свих особа које се баве политиком и јавним пословима, да упознају грађане са главним стратешким спољнополитичким циљевима Србије, као што је чланство у ЕУ.

„Сматрам да у неким случајевима треба да оставимо емоције по страни и водимо се својим интересима и бенефитима које имамо од сарадње, у овом случају са НАТО“, рекла је Марковић.

Навела је да је од обостраног интереса за Србију и НАТО сарадња у борби притв тероризма, ирегуларних миграција, сајбер напада, управљању у ванредним ситуацијама, као што је пандемија корона вирус.

„Разлози су бројни за унапређење наше сарадње и верујем да ћемо ми наставити да и даље унапређујемо ту врсту сарадње“, поручила је Марковић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести