Ђурић: У Србији неће бити ни Мајдана ни Каракаса

БЕОГРАД: Потпредседник Главног одбора владајуће Српске напредне странке (СНС) Марко Ђурић изјавио је да у Србији неће бити ни Мајдана ни Каракаса, и да се власт неће освајати на улици, већ да је разговор са опозицијом једино могућ у институцијама, у парламенту.
marko djuric
Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Он је на конференцији за медије рекао да су лицемерне оптужбе представника опозиционог Савеза за Србију (СЗС) да је председник Србије Александар Вучић против дијалога са опиозицијом, и подетио да су они понављали да нема дијалога с “највишим, демократски изабраним представницима Србије”.

Они су свуда, носећи фантомке и вешала слали поруке да нису за дијалог у демократским институцијама, да нису за изборе. Ти исти људи који су понављали да неће разговор с Александром Вучићем, данас оптужују председника Србије да не жели дијалог, нагласио је Ђурић.

Додао је да ће СНС наставити да раскринкава “жуте локалне тајкунске силеџије у Шапцу, Параћину, Старом граду” који, како каже, на најгори могући начин извргавају руглу институције скупштине општина и локалних самоуправа.

Уцењују раднике локалних самоуправа губитком посла да морају да присуствују њиховим митинзима. Они су заробили локалне самоуправе и претворили их у тајкунски сервис. Користе општинске ресурсе да се врате на власт. Тај филм неће гледати, рекао је Ђурић.

Како каже, председници локалних саоуправа у Старом граду, Параћину, Шапцу не треба да се изненаде ако грађани на њихово понашање одговоре протестима у тим општинама и градовима.

Њихов прави мотив је да зграбе власт, да дођу до државне касе која се опоравља. То је главни разлог зашто јуришају на улицама. То није јуриш само на институције, то је јуриш на државну касу, закључио је Ђурић.

Вучић у Берлину добио добио прилику да изнесе став Србије

Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ и потпредседник Главног одбора СНС-а захвалио је у име владајуће странке и председника Србије Александра Вучића организаторима самита у Берлину, Ангели Меркел и Емануелу Макрону, јер су, како како је рекао, на врло озбиљан начин припремили тај самиту и дали прилику Вучићу да изнесе позицију Србије.

Хвала им на прилици да Србија и председник изнесу позиције Србије. Оно што је резултат, оно што је остало као утисак, то је прилично јасна слика о томе шта нам ко у региону мисли и како ко у региону намерава да се односи према Србији и њеним интересима, и правима и положају Срба у региону, истакао је Ђурић.

Он је оценио да је нажалост било мало позитивних порука на самиту, већ напротив, пошто су поруке из Приштине и Тиране биле “практично језиве”,  потпуно против дијалога и циљева, као што су нормализација односа и други циљеви.

Много је јасније након самита у Берлину какве су праве намера појединих лидера у региону и праве намере појединих држава, навео је Ђурић.

Он је, међутим рекао и да није, ипак, све било тако црно, и навео да је држање Словеније и Хрватске било коректно, као и Црне Горе.

Србија је с Вуцићем на челу и премијерком Аном Брнабић врло озбиљно и језгровито и одлучно заступала наше поизицје и приступила је  озбиљно и одговорно, додао је Ђурић.

Ми се ни са ким нисмо свађали, али наша делегација је свакоме пружила јасне и директне одговоре на покушаје да се недавна историја прикаже у лажном светлу и да се Србија прикаже као кривац за таксе и друге ствари у региону, али смо недволис и јасно, рекао је Ђурић.

Ми ћемо наставити да се према питањима у региону понашамо озбиљно и одговорно и озбиљно ћемо се припремати за будуће активности, поручио је Ђурић.

Он је оценио да је самит у Берлину био је прилика да Србија изнесе своје ставове као и да се сагледају односи у региону, и шта ко мисли.

Србија и председник Александар Вучић захвални су Ангели Меркел и Емануелу Макрону што су организовали самит на коме је Србија имала прилику да изнесе ставове, у атамосфери која је на моменте била тешка и сложена због понашања појединих држава и лидера држава у региону. Било је покушаја да се ствари представе какве нису, али све је то наишло на јасан, језгровит и директан одговор председника Вучића и премијерке Брнабић, рекао је Ђурић на конференцији за новинаре.

Он је додао да је самит у Берлину био добра прилика.

То што се нису сви понашали једнако одговорно, није одговорност домаћина и организатора, али је добро што смо имали прилуку да видимо какви су односи и прилике у региону и ста нам ко мисли, рекао је Ђурић.

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)


Чије фирме профитирају од такси на српске производе

Потпредседник Српске народне странке (СНС) Марко Ђурић изјавио је да је српској економији увођењем косовских такси нанета штета од више од 500 милиона евра на годишњем нивоу и упитао Приштину ко је одговоран за шверц на територији КиМ и чије фирме профитирају од такси на српску робу.

Ђурић је на конференцији за новинаре истакао да је неистинита изјава косовског председника Хашима Тачија да је штета од такси свега неколико милиона евра.

Настојања да се та штета умањи како би се умањио притисак који Приштина трпи од дела међународне зјаеднице, нису ништа друго него извртање стварности и нетачно приказивање чињеница, рекао је Ђурић. 

Он је додао да би Тачи и други представници Приштине требало да, уместо што умањују штету које њихове мере наносе односима Срба и Албанаца и српској економији, требало да понуде одговор на питање ко је одговоран за шверц на територији Косова, о којем је говорио и Тачи.

Пошто Тачи помиње канале за шверц, који постоје, потребно је да неко од надлежних органа, било привремених институција самоуправе у Приштини или других држава које учествују у окружењу у таквим активностима, понуде одговор на питање ко омогућава да се преко територије Северне Македоније шверцују оргомне количине робе на подручје јужне покрајине и чије су фирме, блиске којим политичарима на КиМ, главни профитери од антицивилзиацијских такси на српску робу, рекао је Ђурић.
Он је истакао да нечије фирме од тога “дебело” профитирају.


Недопустиво је угрожавање безбедности по националној основи

Сви грађани у Србији, без обзира на националност, уживају иста права и недопистиво је било какво угрожавање безбедности по националној основи, изјавио је директор Владе Србије за КиМ и потпредседник Главног одбора СНС-а Марко Ђурић.

Он је, одговарајући на питање новинара да ли ће подржати пекара из Борче испред чујег објекта су мештани тог насеља протестовали због фотографије његовог сина на којој показује двоглавог орла - симбол Велике Албаније, рекао да се упознаје с детаљима тог случаја, да не жели да прича напамет, али да се у Србији поштују права националних мањина.

Ако је било ко угрожавао нечију безбедност, могу да кажем да је то лоша слика о нама. То је лоше и за наше људе на КиМ, јер они (Албанци) то злоупотребљавају да би приказали како се не поштују права Албанаца  у Србији, што није случај, рекао је Ђурић.

Додао је да се у Србији поштују права свих националних мањина, али и да не сме бити изузетака и да иста права мора да има Албанац у Борчи, али и Србин у Призрену.

Подсетио је да Срби у Призрену немају никаква права и да је у Призрену живело до рата 12.000 Срба, а да данас осим богослова и неколико професора с породицама, Срба тамо нема, јер су им куће спаљене, огњишта уништена.

Недопустиво је да на било кога по националној основи буде вршен било какав притисак. Уверен сам да надлежни државни органи раде свој посао, закључио је Ђурић.

Фото: Tanjug (Sava Radovanović)

Срамно довођење Београда у везу са убиством Ивановића

Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ је оценио да су срамни покушаји појединаца да имплицитно оптуже власт у Београду за убиство једног од лидера косовских Срба Оливера Ивановића, због различитих ставова током кампање за локалне изборе на КиМ 2017. године. 

То је срамно, доводити у везу чињеницу да смо имали различите ставове о једном локалном изборном питању са убиством једног човека, поручио је Ђурић, на констатацију новинара да је Ивановић својевремено етикетиран као “непријатељ српских интереса на КиМ”.

Ђурић је рекао да је Оливер Ивановић три и по године био у затвору и да су за то време и председник Србије Александар Вучић и Канцеларија за КиМ на најексплицитнији начин позивали на његово ослобођење.

А примећујем да многи воле да издвоје период у вези с локалним изборима на КиМ, када се ја нисам слагао с његовим концептом како Срби треба да изађу на локалне изборе, да то издвоје из контекста и онда имплицитно оптуже да смо ми криви за његово убиство, истакао је Ђурић.

Он је додао да је то срамота и да то неко ради како би добио јефтине политичке поене на дискредитацији некога ко се бори за КиМ, као што се бори Александар Вучић и други којима је стало да српски интереси буду сачувани на КиМ. 

Оставимо на миру и породицу и све друге и покојног Оливера, немојте да уплићемо ту тему у дневну политику. То је моја порука свима који у политичком животу на дневном нивоу воле да користе ту тему на бизаран и непримерен начин, рекао је Ђурић.

На питање да ли државни врх етикетирањем појединих новинара који раде на северу КиМ угрожава њихову безбедност, он је рекао да има утисак да постоје многи у међународној заједници који, користећи се друштвеним мрежама, али и појединим средствима јавног информисања, промовишу своје ставове који нису у интересу грађана на киМ и државне позиције Србије.


До 6. маја разговори с представницима Срба с КиМ

Ђурић је најавио да ће до 6. маја бити вођени разговори с политичким представницима Срба са КиМ и да ће у наредном периоду бити одржан и шири састанак са њима, вероватно уз присуство председника Србије Александра Вучића, на коме ће бити донете одлуке по питању такси Приштине на српску робу.

Ђурић је тако одговорио на питање да ли ће 6. маја бити одржана седница Председништва владајуће странке зато што је тада пола године од увођења такси Приштине и да ли ће бити донета одлуку о потезима Србије по том питању.

Ми ћемо и наредних дана и до 6. маја разговарати с политичким представницима Срба с КиМ о укупној ситуацији и сигурно је да ћемо у  наредном периоду, не могу датум да вам кажем, одржати значјано шири састанак с њима уз учесће вероватно и председника, и онда ћемо као што смо тада и договорили, донети одлуку о даљим корацима у том погледу, рекао је Ђурић.

Он је истакао да је јасно да Приштина ништа не поштује и да нема ни намеру да поштује и да се сада опет хвале ко се први сетио да се уведу таксе на српску робу и да ни међународна зајендица није применила мере да би изврсисла притисак на Приштину.

Јасно је да ситуација по том питању није добра, додао је Ђурић.


Ја на то не гледам са одобравањем. Да ли то значи да било ко угрожава било кога? Апсурдно је говорити о угрожавању нечије безбедности зато што износим свој став да се не слажем са њима. Чим мислим да Косово не треба да буде независно, ја онда угрожавам нечију безбедност, упитао је Ђурић.

Он је упитао шта онда да кажу Недељко Спасојевић и Марко Рошић, који, каже, недужни робијају на Косову због исказа Раде Трајковић и да ли се неко запита да ли је његова безбедност угрожена.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести