Ђурић о подршци Русије, упаду на Газиводе, крађи стоке...

БЕОГРАД: Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да су српско-руски односи уткани у саме корене српске независности и државности, и да је Србија данас поносна на своје пријатељство са Русијом.
marko djuric
Фото: Tanjug (video)

Ђурић је за Телевизију Мост из Звечана рекао да без подршке Русије нема решења за проблеме на Косову и Метохији и да посебно нема позитивног решења када је реч о положају Срба и српским интересима.

"Зато је важно што ће се 14. пут срести председник Србије Александар Вучић са председником Руске Федерације Владимиром Путином. Њихов добар лични однос је залог и за добре међудржавне односе и ми очекујемо даљи напредак у тим односима, како у политичкој, тако и у економској сфери, а посебно на Косову и Метохији са великим надама и са много љубави гледамо на неговање српско-руских односа", рекао је Ђурић.

Говорећи о упаду специјалаца такозване косовске полиције на језеро Газиводе током прошлог викенда Ђурић је рекао да је било наивно помислити да је неко тако неодговаран и опасан потез повукао само због унутрашњополитичких разлога.

Очигледно је да неко на тај начин покушава да насилним актима успостави ново стање на терену, каже Ђурић.

Он такво понашање сматра неодговорним, али и опасним, те не верује да је "тако нешто било могуће без прећутне или експлицитне сагласности оних који су задужени да у нашој јужној покрајини обезбеде мир, а не да подстичу овакве акте насиља".

Поручио је, међутим, да Србија никоме неће дозволити систематске нападе или кршења људских права Срба на Косову и Метохији.

А поводом последње серије крађа стоке од српских пољопривредника на КиМ, Ђурић је казао да ће Србија наставити да ради на стварању безбеднијег амбијента и да никада никоме неће дозволити да се понови 1999. или 2004. година, те да у том смислу Срби у нашој јужној могу мирно да спавају јер је Србија уз њих.

"Наш народ на Косову и Метохији је нажалост генерацијама навикао на притиске и то није нешто на шта увек можемо да утичемо, али наша обавеза је да помогнемо људима да се носе са том тешком ситуацијом и ми ћемо тој дужности одговорити на правилан начин", поручио је Ђурић.

Додао је да свако ко је претрпео штету у претходном периоду може да се обрати органима локалне самоуправе и директно Канцеларији за Косово и Метохију и они ће урадити све што могу да људи буду обештећени.

"Ових дана имамо разговоре и са осигуравајућим друштвима и банкама, и потрудићемо се да од следеће године сви пољопривредни произвођачи, посебно они који се баве сточарством, буду потпуно осигурани од крађе и то ћемо платити за све људе који се баве сточарством на Косову и Метохији", рекао је Ђурић за ТВ Мост.

УНМИК није био обавештен ни укључен у посету Тачија северу

ПРИШТИНА: Особље УНМИК-а није било обавештено нити укључено у посету председника привремених косовских институција Хашима Тачија језеру Газиводе 29. септембра, изјавила је данас портпаролка УНМИК-а Санам Долатшахи.

Она је то навела у саопштењу достављеном Танјугу, а поводом "неких медијских извештаја" о посети Тачија језеру Газиводе.

"Особље и возила УНМИК-а у тој области су били присутни само у испуњавању одговорности надгледања, а који укључују утврђивање и процену развоја ситуације на терену, у оквиру мандата Мисије", навела је она у саопштењу.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести