ЕУ: Споразум о посетама да се примењује, а не политизује

БРИСЕЛ: Договор Београда и Приштине о јасним модалитетима када су у питању званичне посете мора се спроводити, а не политизовати, рекао је данас портпарол ЕУ Петер Стано за Танјуг.
stano
Фото: Tanjug/video, arhiva

Станова изјава долази после писма које је специјални изасланик ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак упутио премијеру привремених косовских институција Авдулаху Хотију, а у коме га упозорава да Приштина има обавезу да поштује све потписане споразуме у Бриселу међу којима је Споразум о слободи кретања и Споразум о звамичним посетама.

Лајчак наводи да непоштовање ових споразума шаље врло негативан сигнал за кредибилитет Приштине као стране у процесу дијалога, као и да таква кршења подривају напоре ка нормализацији односа између страна и ескалацију тензија на терену.

Стано је за Танјуг потврдио и да је ЕУ прошлог петка посредовала у постизању "џенлменског споразума" између Београда и Приштине о одлагању међусобних посета локацијама масовних гробница, како би се спустиле могуће тензије.

У међувремену, министарка спољних послова тзв Косова, Мељиза Харадинај Стубла, прекршила је договор о поверљивости овог споразума, као и већ постојећи договор о међусобним званичним посетама.

У ЕУ кажу да не желе да коментаришу изјаве косовске министарке о томе да не дозвољавању представницима Србије да уђу на Косово, указујући да је "њихов посао да се фокусирају на напредак региона и процеса дијалога Београда и Приштине".

”Увек смо позивали све политичке актере и у Србији и на Косову, али и и региону, да се ангажују у поступцима и изјавама које стварају и промовишу атмосферу помирења, регионалне стабилности и сардање, а не да раде супротно томе”, наглашава Стано.

Петер Стано додаје да ЕУ очекује и да се поштују и примене сви договори који су постигнути у оквиру дијалога Београда и Приштине, укључујуће и онај о слободи кретања и званичним посетама.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести