И Француска позвала на хитну суспензију ОДЛУКЕ О ДИНАРУ; У Грачаници, Срби забринути

ПАРИЗ: Француска је забринута због ступања на снагу одлуке централне банке у Приштини којом се одобрава само евро за готовинске трансакције на територији Косова и позива на хитну суспензију ове мере, саопштено је данас из француског Министарства спољних послова.
francuska
Фото: Tanjug (flickr.com, ilustracija)

"Ова одлука, донета на брзину и неусклађено, имаће последице на свакодневни живот српске заједнице на Косову, који у великој мери зависи од плаћања у српским динарима. У недостатку алтернативних решења, Француска позива на хитну суспензију ове мере како би се обезбедио одговарајући прелазни период", истиче се у саопштењу француског министарства.

Француска позива власти у Приштини да пронађу решење путем преговора у оквиру дијалога који води Европска унија, закључује се у саопштењу.

Мештани централног Косова забринути због укидања динара

ГРАЧАНИЦА: Међу мештанима централног Косова влада забринутост и осећај неизвесности због укидања динара као средства плаћања на КиМ, а из удружења пензионера у Грачаници сматрају да ће ова одлука у највећој мери да се одрази на најстарије суграђане, као и да је њен циљ додатно застрашивање Срба.

"Видећемо како ће даље да се развија ситуација, биће тешко за српски народ, мада и Албанци долазе у Грачаницу да подигну своје пензије, не знам како ће сада да иду у централну Србију", рекао је један мештанин Грачанице.

Његова старија суграђанка, пензионерка такође указује да ће им ова одлука отежати живот.

"Није прилика да укину динар. Ми смо стари, где ћемо сада да прелазимо на евро. Овако нам је било лакше", рекла је пензионерка из Грачанице

Председник Удружења пензионера у Грачаници, Веско Стојковић наглашава да је тренутна ситуација забрињавајућа и додаје да је доносиоцима оваквих одлука циљ да унесу додатне немире.

"Наравно да смо сво погођени, сви који овде живе и раде, али у свему томе су највише погођени пензионери, поготову они са најнижим примањима и пензионери који своје пензије примају од поштара, како то често кажемо, на руке. За мене је то јос увек неразјашњена, али свакако неразумна иницијатива да се унесе нови немир и нова забринутост код свих, не само код Срба, пошто пензије примају и Албанци, по мојој евиденцији, њих око 5.000", рекао је Стојковић.

Познавалац прилика на Косову и Метохији, Александар Гуџић истиче да је ће одлука о укидању динара као средства плаћања на Косову и Метохији, учинити Србе рањивијим и економски зависнијим од Приштине.

"Једна сулуда одлука Приштине која ће отежати живот Срба и учинити га тежим него што јесте. Сад је питање, како ће и установе културе и медији који функционишу и финансирају се из институција државе Србије функционисати, то је питање свих питања" , рекао је Гуџић.

 Централна банка у Приштини донела је одлуку да од 1. фебруара на Косову и Метохији једино средство плаћања буде евро, што аутоматски искључује динар као средство плаћања.

Како је касније саопштено из тзв владе у Приштини казне за непоштовање овакве одлуке неће се примењивати док се не пронађе механизам за обезбеђивање трансфера из централне Србије.

У међувремену је и НЛБ Комерцијална банка затворила своје експозитуре на Косову и Метохији, и тренутно платни промет функционише једино преко банке Поштанске штедионице.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести