СВЕ ПОМОЋИ ДРЖАВЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ Председник Вучић најавио и две НОВЕ! Да ли сте на списку?

Председник Србије Александар Вучић најавио је озбиљну помоћ државе различитим групама грађана међу којима је и помоћ за средњошколце!
mladi
Фото: Dnevnik.rs / Pixabay

Председник Србије је синоћ у емисији "Хит твит", најавио нову помоћ државе, која ће обрадовати тинејџере - средњошколце.

- Разговарали смо око неких додатних мера. Људи ће бити обрадовани. Пребацићемо у наредних 10 дана новац у износу од 10.000 динара сваком средњошколцу у нашој земљи - навео је Вучић и додао да ће се новац пребацивати преко мајки, где нема мајки биће преко оца.

Председник је истакао да је ово важна мера пред празнике, како би родитељи могли да обрадују своју децу поклонима.

Фото: Printscreen/PinkRTV

За студенте помоћ државе 1.000 динара на студентске картице

Пријаве за студентске картице почеле су 13. новембра, приликом чега се предвиђа да ће свих 240.000 студената добити картице 1. јануара 2024. године, са бројним погодностима које ће олакшати живот и студирање.

Студенти ће у склопу програма добити и текуће рачуне у банци "Поштанска штедионица", а како је Вучић синоћ најавио, на студентске картице биће уплаћено по 1.000 динара сваком студенту.


Пензионерима и студентима попуст за возне и авио-карте

Председник Вучић је најавио пензионерски попуст за најстарије са картицама, које им гарантују попуст од 30 одсто за возне, односно, 15 одсто за авио-карте. Са друге стране, студентске картице почеће се издавати 1. децембра, и за њих ће важити 20 одсто попуста за возне, односно 10 одсто за авио-карте "Ер Србије".

10.000 динара за кориснике социјалне помоћи

Око 221.000 Срба од 1. децембра може да очекује исплату нових 10.000 динара помоћи државе, најавио је крајем октобра председник Александар Вучић. Наиме, ова рунда државне помоћи лећи ће на рачуне свим корисницима социјалне помоћи, као и свим слепим, дементни, и старијим особама са неизлечивим болестима.

- По 10.000 динара корисницима социјалне помоћи биће исплаћено око 1. децембра, а слепим, дементним, старијим особама са неизлечивим болестима биће такође исплаћено по 10.000 динара, а у питању је око 51.000 корисника, објаснио је Вучић.

Од октобра месеца сви корисници социјалне помоћи примају исплате на исти датум. Прецизније 20. октобра исплаћене су следеће накнаде:

Новчане социјалне помоћи, посебне новчане накнаде и додатака за помоћ и негу другог лица

Накнаде за издржавање корисника на породичном смештају

Дечији и родитељски додатак

Накнаде зараде, односно плате за време породиљског одсуства, неге детета и посебне неге детета директно од стране Министарства по новом закону

Остале накнаде по основу рођења и неге детета и посебне неге детета директно од стране Министарства по новом закону.

Помоћ државе за све који имају дугове због неплаћених рачуна

Сви грађани који имају дуг због неплаћања рачуна од 1. новембра ове године моћи ће да репрограмирају исти, и то према условима који њима одговарају. У зависности од броја рата које изаберу грађанима ће се обрисати и до 15 одсто главног дуга.

Наиме, Град Београд и Јавно комунално предузеће "Инфостан технологије" од 1. новембра ове до 30. априла идуће године спроводе нову помоћ државе, тј. акцију репрограма дуга по најповољнијим условима за кориснике комуналних услуга.

Свим грађанима пружена је могућност да измире дуговања доспела до 31. августа 2023. године на више месечних рата, уз отпис камате и умањење главног дуга и до 20 одсто, тачније корисницима ће поред камате обрисати и део главнице, од 5 до 15 одсто!


Смањење рачуна за струју за ову групу грађана

Након што је струја поскупела 1. новембра за 8 одсто, држава је обезбедила могућност да се рачуни за електричну енергију умање током сезоне.

Ови попусти су посебно резервисани за пензионере којима пензија не прелази 21.766,26 динара, који ће имати право да умање рачуне и за 1.000 динара током грејне сезоне.

Поред овога, најављене су још три врсте попуста:

Домаћинствима која смање потрошњу електричне енергије током ове грејне сезоне ЕПС ће одобравати попуст од 20 до 40 одсто попуста на месечни рачун, што је више него прошле зиме.

Домаћинства која смање потрошњу за пет до 15 одсто у односу на исти месец у претходне две године у ком је остварена већа потрошња, добиће попуст од 20 одсто. За уштеду од 15 до 20 одсто умањење је 25 одсто, а за уштеду од 20 до 25 одсто обрачунаваће се 30 одсто попуста.

Ево шта тачно пише у новој Уредби за попусте за струју и гас

За домаћинства која смање потрошњу електричне енергије за 25 до 30 одсто биће попуст од 35 одсто, док ће највећи попуст од 40 одсто добити они који смање потрошњу за више од 30 одсто.

ЕПС ће, уз попуст за измирење рачуна на време, домаћинствима обрачунати и попуст од пет одсто уколико учешће ниже тарифе у месечном обрачуну увећају за најмање пет одсто у односу на исти месец 2022. године.


Подстицање запошљавања младих у 4 фазе

Национална служба за запошљавање (НСЗ) расписала је Јавни позив за реализацију програма подстицања запошљавања младих "Моја прва плата", који ће бити реализован кроз четири фазе.

Прва фаза је реализована до 31. октобра, у којој су се пријављивали послодавци за учешће у програму. Друга фаза је трајала до 24. новембра и била је намењена незапосленим лицима.

Трећа фаза програма односиће се на избор кандидата од стране послодаваца. Како се наводи, послодавци ће имати могућност да врше процес селекције пријављених кандидата од самог почетка њиховог пријављивања, а повезивање (коначан избор) кандидата ће послодавци обавити у периоду од 27.новембра до 8. децембра. У року од седам дана од дана коначног избора кандидата, на сајту ће бити објављена листа оглашених позиција послодаваца са бројем одобрених кандидата.

Четврта фаза, ове помоћи државе, реализације програма подразумеваће потписивање тројног уговора између Националне службе за запошљавање, послодавца и изабраног кандидата. Почетак оспособљавања незапослених лица биће у периоду од 1. јануара до 15. јануара 2024. године.

Помоћ пензионерима, али не искључиво само њима, до краја новембра

Министар финансија Синиша Мали истакао је на седници Скупштине Србије да ће помоћ државе од 20.000 динара бити исплаћена пензионерима 30. новембра ове године, у предлогу буџета за 2024. годину.

Ова врста помоћи државе биће исплаћена свим корисницима пензија и привремених накнада, инвалидима рада друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности и инвалидној деци, корисницима привремене накнаде код ПИО Фонда.

Најлепша вест је да ће помоћ следовати аутоматски и да нема потребе за посебну пријаву.

Поред пензионера, помоћ чека и кориснике пензија и привремених накнада, инвалидима рада друге и треће категорије инвалидности, односно преостале радне способности, као и инвалидној деци и корисницима привремене накнаде код Фонда.

Фото: Дневник, илустрација

Повећање пензија и стандарда живота до краја године

Након октобарског повећања пензија за 1,65 милиона најстаријих, пензионере очекује још једно повећање јануара 2024. године, када ће се просечна примања повећати на 45.500 динара, или у просеку око 8.800 динара више.

Поменута повећања пензија ће износити:

5,5 одсто од 1. октобра 2023. (на чеку ће се то осетити у новембру)

14,6 одсто од 1. јануара 2024. (на чеку ће се то осетити у фебруару)

Поред повећања пензија, држава припрема и нову Стратегију за пензионере у којој пише да су циљеви повећање свести о потребама старих, унапређење приступа услугама, посебно старијима у руралним подручјима, приступ учењу, спортско-рекреативним и културним садржајима, унапређење волонтерских активности и институционалне заштите старијих.

Предузетницама бесповратна средства из буџета

Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали, најавио је августа да је за подстицање женског предузетништва намењено 600 милиона динара бесповратних средстава из буџета.

- Посебно ме радује што су опредељена средства сада шест пута већа него раније, с обзиром да је претходним конкурсом за програм за жене и младе било опредељено 100 милиона динара, а сада је само за женско предузетништво намењено 600 милиона динара, док износ бесповратних средстава иде и до 50 одсто, што је највиши проценат по свим нашим програмима подршке предузетништву - навео је тада Синиша Мали коментаришући овај вид помоћи државе.


Нових 500.000 ваучера за одмор у Србији

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће бити продужен рок за употребу преосталих 40.000 ваучера за одмор, као и да грађани од 1. јануара наредне године могу да очекују нових 500.000 ваучера за одмор у Србији.

Право на ову помоћ државе у Србији имају:

пензионери

незапослена лица, односно корисници посебних новчаних накнада

запослени грађани, чија примања не прелазе 70.000 динара

ратни војни инвалиди и цивилни инвалиди

пољопривредници

студенти

Вредност ваучера за одмор износи 5.000 динара, наведени износ представља максимални износ средстава, који корисник може користити при субвенционисаном коришћењу услуга смештаја у угоститељским објектима, без обзира колика је вредност извршене услуге смештаја.


Повећање субвенција пчеларима и у 2024. години

Министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде, Јелена Танасковић, истакла је на 6. Пчеларском сајму југоисточног Балкана "Отворени Балкан", да су пчелари добијали по 800 динара по кошници у текућој години, а да ће се тај износ у 2024. години повећати на 1.000 динара.

- Врло амбициозан захтев, немам ништа против, али морамо бити реални, од следеће године добијаће 1.000 по кошници и то је само једна субвенција која иде из директних давања. Такође, друго улагање у опрему, маркетинг, прераду или у своју производњу знате да можете да субвенционишете, односно да можете да користите мере које је држава обезбедила - рекла је Јелена Танасковић.

Курир/Блиц

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести