Јоксимовић: Спремни за примену нове методологије

БЕОГРАД: Јадранка Јоксимовић главни је преговарач Србије са Бриселом у преговорима за приступање Европској унији, а њен тим у складу са новом методологијом рада мења структуру, па се оснивају два нова сектора.
Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović Tanjug (S. Radovanović, arhiva)
Фото: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић Танјуг (С. Радовановић, архива)

БЕОГРАД: Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић главни је преговарач Србије са Бриселом у преговорима за приступање Европској унији, а њен тим у скалду са новом методологијом рада мења структуру, па се оснивају два нова сектора.

Јоксимовић је поручила да је "главни преповарач министар за еворпске интеграције од почетка".

"Зато смо и формирали министарство за Еропске интеграције, да не бисмо имали 15 паралалених структура", рекла је Јоксимовић за РТС.

Када је реч о оснивању два нова сектора, први ће бити задужен за владавину права и политичке критеријуме, а други за бољу координацију кластера близаначке трасформације - зелене агенде, дигитализације и инфраструктурног повезивања.

Циљ нам је да након годину дана пандемије отворимо цео кластер, а Јоксимовић указује да смо добри у кластеру 3.

"То је важно јер је то кластер који ће дефинисати и многе значајне политике и инструменте за опоравак и ЕУ наравно, Србије и западног Балкана и свих потенцијалних кандидата за ЕУ", напоменула је министар.

На упозорења цивилног сектора да неће бити напретка без јасног напретка у владавини права, Јоксимовић одговара да је свих 18 поглавља која смо до сада отворили - значило управо то да је евидентиран напредак у области владавине права.

Истакла је да неће више да слуша да "није било никаквог напретка годинама", јер то, како је поручила, - "није тачно".

У ЕУ нас, како преноси РТС, хвале за резултете у вакцинацији, економске потезе, усвојену медијску стратегију.

За свих шест кластера Министарство за евроинтеграције ће одредити коодинаторе, како би се унутар владе подигао ниво политичке одговорности еворпских интеграција.

У ишчекивању међувладине конференције на којој ће се разјастини нова методологија, у понедељак је планиран онлине састанак Јоксимовић са министром за евроинтеграције Француске, земље која је и унела новине у процес проширења.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести