Линта: Пресуда Ђукићу срамна и дубоко неправедна

БЕОГРАД: Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта изјавио је да је пресуда пензионисаном генералу ЈНА Бориславу Ђукићу срамна и дубоко неправедна и у функцији оправдања ''лажи да је Хрватска била жртва тзв. великосрпске агресије''.
miodrag linta, tanjug video
Фото: Миодраг Линта, фото: Танјуг (Видео)

У писаној изјави достављеној медијима Линта је навео да је Ђукић у поновљеном поступку пред Жупанијским судом у Сплиту на основу лажних изјава тројице свједока осуђен на десет година за наводни покушај рушења бране Перућа.

Линта сматра да је реч о монтираном судском процесу у којем, како каже, није изведен ниједан доказ да је генерал Ђукић наредио да се активира експлозив којим је урушена и оштећена брана Перућа.

Истиче да пресуда генералу Ђукићу представља наставак низа политичких пресуда српским борцима и официрима које, како наводи, доноси етнички мотивисано хрватско правосуђе.

Линта је позвао Министартсво спољних послова да упути најоштрији протест Хрватској због пресуде генералу Ђукићу и затражи његово изручење Србији.

''Монтирани процес генералу Ђукићу није суђење једном човеку, него и суђење ЈНА, Војсци РСК, крајишким Србима и Србији да би се оправдала злочиначка политика усташког режима Фрање Туђмана са циљем стварања етнички чисте хрватске државе, без или са што мање Срба'', навео је Линта.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести