Законом о модерном ропству у борби против трафикинга

БЕОГРАД: Трговина људима је глобални проблем и захтева широк и организовани одговор који подразумева регионалну и међународну сарадњу, изјавио је данас председник скупстинског одбора за људска и мањинска права и равноправност полова Мехо Омеровић.
Meho Omerović/Tanjug foto
Фото: Tanjug

Он је на Међународној радионици “Сарадња европских парламентараца у борби против трговине људима на Западном Балкану” изразио уверење да ће тај скуп на коме учествују парламентарци из Велике Британије, Румуније, Хрватске, Црне Горе, Србије, БИХ отворити врата те сарадње.

Наводећи да се радионица реализује на предлог и иницијативу Хјуман трафикинг фондације из Велике Британије у циљу интерпарламентарне сарађе, Омеровић је рекао да ће учесници искористити надлежности и капацитете како би дали лични допринос у решавању проблема који представља тешко кршење људских права.

Амбасадор Велике Британије у Србији Денис Киф каже да рад фондације “Хјуман трафикинг” може да послужи као модел, пошто је њихов рад допринео да се у Британији донесе један важан кровни закон - Закон о модерном ропству.

Према његовим речима, тај закон је омогућио британским властима да се боре против модерног ропства, да починиоци буду строго кажњавани и да се пружи подршка жртвама.

“Посланици имају кључну улогу када неку тему треба представити јавности и започети јавну дебате - то је једини начин да мотивишете владе да крену да решавају овај проблем модерног доба”, поручио је Киф парламентарцима из региона.

Председник Хјуман трафикинг фондације Антони Стин изнео је податак да се годишње у свету “прода” више од 20 милиона људи.

Пре десетак година, у Британији је, каже, постојало мишљење да нема трафикинга, а данас се зна да се “прода” од 10.000 до 12.000 људи. Наводи да многи у различитим земљама сматрају да нема трговине људима само зато што нису пронађене жртве, наводећи је потребна велика вештина да се оне идентификују.

Напомињући да су у 18. и 19. веку постојали робови јер је то било законито, Стин каже да данас 200 година касније то још увек постоји. Због тога се, каже, слаже са британском премијером Терезом Меј да је изузетно важно да се боримо за људска права у свету.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести