Звиздић: Неповредивост граница основно начело ЕУ

БЕРЛИН: Све државе на Балкану имају међународно признате границе, а неповредивост међународно признатих граница је основно начело Европске уније и то треба и да остане владајући модел и принцип свих даљих активности када се говори о тој теми на подручју Западног Балкана, изјавио је данас у Берлину председавајући Савета министара БиХ, у техничком мандату, Денис Звиздић.
zvizdic, tanjug
Фото: Tanjug/D.Goll, arhiva

Звиздић је то рекао новинарима након билатералног састанка с високом представницом Европске уније за спољну политику и безбедност Федериком Могерини, те додао да је једна од тема разговора била и стање у БиХ.

Звиздић је указао на погоршање политичке стабилности, али и опште стабилности читавог Балкана. 

"Почињу поново да се цртају неке нове границе, говори се о размени територија на бази етничког принципа, а ми знамо из наше прошлости до чега су довеле такве идеје, јер оне нису нове. Некада је о тим идејама говорио Шешељ, Милошевић, а покушај спровођења тих идеја у дело је резултирао стотинама хиљада убијених, геноцидом и исељавањем", рекао је Звиздић.

Звиздић је рекао и да је Могерини информисао о стању у БиХ, те да се са формирањем Савета министара касни због, како је рекао, непоштовања владавине закона, а то је неприхватање АНП-а и активацију МАП-а, за шта постоји законски консензус у БиХ.

Цвијановић: БиХ нико не третира као озбиљну земљу

БАЊАЛУКА: Председница Републике Српске Жељка Цвијановић рекла је данас да је очигледно да на европском нивоу БиХ нико не третира као озбиљну земљу, јер да је тако онда би на самиту у Берлину учествовала једина институција која је конституисана на заједничком нивоу, а то је Председништво БиХ.

Цвијановић је нагласила да другим европским вођама ситуацију у БиХ не треба да објашњава председавајући Савета министара у техничком мандату Денис Звиздић, преноси РТРС позивајући се на Срну. 

"Неко ко је одлазећи добија прилику за учешће, али мене то не изненађује. Много је таквих примера. Оно што се може констатовати јесте да БиХ није сама од себе неозбиљна, него је и други третирају на тај начин", рекла је Цвијановић.

Како је навела, од састанка у Берлину нема посебна очекивања. 

Немачка канцеларка Ангела Меркел и председник Француске Емануел Макрон организовали су данас у Берлину састанак, на којем су позвани представници земаља западног Балкана, као и Хрватске, Словеније, Европске комисије, а главна тема разговора требало би да буду стабилност и развој западног Балкана.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести