Данас у Франкфурту почиње Сајам књига, учествује Србије

ФРАНКФУРТ: У Франкфурту ће данас почети највећи сајам књига на свету, на коме ће до 15. октобра учествовати и Србија, Министарство културе и информисања саопштило је да је представљање Србије, које организује Министарство, инспирисано је јубилејима - 250 година од рођења Филипа Вишњића и 125 година од рођења Иве Андрића.
knjiga iustracija tanjug
Фото: Tanjug

Тим поводом биће одржан разговор на тему „Колико су дела класика данас жива; да ли савремени писци препознају њихов утицај у сопственом стваралаштву?“, у којем ће учестовати песник Војислав Карановић и писац Угљеша Шајтинац.

Посебна пажња биће посвећена књижевности за децу, па ће на панелу „Роман за децу у савременој српској књижевности“ говорити Јасминка Петровић и Шајтинац.

У сарадњи са издавачком кућом „Агора“ и преводилачком мрежом „Традуки“ биће организована дискусија „Документ и имагинација у савременој српској прози“ поводом романа Владимира Пиштала „Тесла, портрет међу маскама“ и „Сунце овог дана. Писмо Андрићу“, на којем ће учестовати аутор и писац Ненад Шапоња.

На штанду Србије биће изложене књиге српских писаца преведене на немачки језик, избор из савремене књижевне и теоријске продукције, нови томови сабраних дела српских класика и монографска литература.

За Сајам књига у Франкфурту припремљене су двојезичне публикације - каталог „Србија чита/Читај Србију“, у ком се за превођење препоручују књиге свих жанрова које су у последње две године добиле најугледније награде, електронски адресар издавача, промотивни видео и програмска брошура „Дијалози“.

Програмско представљање српске књижевности и издаваштва реализује Библиотека града Београда, а техничку Привредна комора Србије, наведено је у саопштењу.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести