На Сајму књига промовисана књига о др Георгију Летићу

НОВИ САД: На штанду Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, у оквиру одржавања Међународног сајма књига и 24. Међународне изложбе „Арт експо“, данас је одржана промоција књиге „Дневник др Георгије Летић, епископ темишварски (1903-1931) и банатски (1931- 1933)“, коју је поводом осам векова аутокефалности Српске православне цркве издао манастир „Гргетек“.
manastir grgetek
Фото: Dnevnik (arhiva)

У име Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама поздравне речи упутио је помоћник секретара за односе с верским заједницама Мирослав Илић, који је истакао значај великог јубилеја српског народа, осам векова аутокефалности и скоро 100 година од уједињења јединствене Српске православне цркве.

Како наводи Илић цитирајући мисли књижевника Јована Дучића, који је рекао да је Свети Сава оставио велики печат на историју Срба, тако је тај утицај видљив и на многе умне људе између два светска рата, а један од њих је свакако епископ Георгије Летић.

По његовим речима велика српска лоза Немањића јесте стварала услове за живот нашег народа на овим просторима, као и услове за бољи живот, образовање и духовност српског народа. То духовно наслеђе, које је од Стефана Немањића кренуло, преко Светог Саве, свакако је употпунио и оправдао епископ др Георгије Летић, један од најобразоваијих људи свог времена.

О значају „Дневника др Георгија Летића“ говорили су и стручни приређивачи Гордана Петковић и протојереј Јован Милановић, старешина Саборног храма у Сремским Карловцима.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести