Миленку Првачком уручена награда "Сава Шумановић"

НОВИ САД: Сликару Миленку Првачком, који више од две деценије живи и ради у Сингапуру, на Новосадском сајму је у оквиру 25. Међународне изложбе Арт експо 2020. уручена награда“Сава Шумановић” за ликовну уметност.
s
Фото: sajam.net

Ово признање установили су 1999. Новосадски сајам, Галерија Бел арт и Центар за визуелну културу Златно око. Награду су Првачком уручили Саве Степанов, председник жирија (у коме су биле и Славица Попов и Весна Латиновић) и Борис Надлукач, извршни директор за сајамску делатност Новосадског сајма.

Сарадњу с овдашњим галеријама Првачки није прекидао ни после одласка у Сингапур 1994. Једна од тих поставки, одржана пре годину дана у Галерији “Хаос” у Београду била је непосредни поводом жирију да ову награду додели Првачком.

Сликарство Првачког континуирано траје већ четири и по деценије. На великој југословенској уметничкој сцени појавио се, како је речено у образложењу жирија, у време полетног обнављања слике и сликарства, усред доминирајуће климе нематеријалне концептуалне уметности - тог завршног титраја авангардистичког модернизма.

У таквим околностима Првачки се афирмисао као један од најзначајнијих актера обновљеног експресионистичког покрета и тзв. "нове слике". Све је у том сликарству засновано на примарности линије и геста, боје и бојене материје, указао је жири. 

По одласку у Сингапур, Првачком је његов специфични експресионистички структурализам омогућио да у новом окружју сачува сопствено сликарско јаство, уметнички персоналитет, особену пиктуралност, оцењује жири наводећи да су и нови циклуси слика (Тропске кише, Дом и други) такође обележени тим персонализованим изразом који код овог сликара остаје константан током целокупног опуса, чак и приликом новијих унутарсликарских трансформација и транспозиција. Дубока проживљеност боје, колорита, цртежа, чак и најтананије повучене линије, код Првачког резултира аутентичном пиктуралношћу - која јесте главна главна окосница читавог његовог сликарског опуса.


Изложба у Галерији Бел арт

У Галерији Бел арт (Булевар Михајла Пупина 17) u уторак, 10. марта, у 19 часова биће отворена самостална изложба Миленка Првачког на којој ће бити представљене слике из циклуса „Апстракција за почетнике“.

Изложба ће моћи да се погледа до 24. марта.


Захваљући се на награди, Првачки је указао да је она за њега значајна јер је Шумановић један од изворних и перманентних инспирација свим сликарима нашег простора, од “Пијаног брода”, до зимских пејзажа Шида, Париза и Срема, заслепљујуће светлости која зрачи са његових платана и лакоће извођења одувек су му били тајна, магија и особеност која се не заборавља и тешко објашњава речима. Он је, по речима Првачког етичка вертикала за сцве нас, без обзира на националност, род и веру. Упорност, страс и таленат који су га красили допринели су стварању генијалног опуса прекинутог једним пуцњем. Осећајући велику част и одговорност да буде у друштву Шумановића макар и као добитник награде, која носи његово име, Првачки је нагласио да би желео, уз све снове, машту и дисциплину да истраје на том путу ка слици, сада већ другачијој, те да достигне те метафизичке вредности и висине у равној Војводини.

Миленко Првачки (Фердин, Југославија, 1951) дипломирао је и магистрирао сликарство на Институтул де Арте Пластику „Nicolae Grigorescu“ у Букурешту, Румунија. Један је од најистакнутијих уметника и ликовних предавача у Сингапуру, предавао је од 1994. на Факултету уметности LA SALLE где је 10 година био декан, а сада је виши сарадник. Излагао је у Југославији и Европи од 1971, а у Сингапуру, азијском региону, Аустралији и Америци од 1993. Његови радови се налазе у разним приватним и јавним колекцијама.

Добитник је низа награда на изложбама у бившој Југославији и иностранству, као и почасног ордена Витеза из реда уметности и књижевности владе Француске и Медаље културе, једне од најзначајнијих награда за уметнике коју додељује Национални уметнички савет Сингапура.

Н. Попов

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести