Новосадско позориште: Богат програм за рођендан 27. јануара

НОВИ САД: Већ у петак 19. јануара, Новосадско позориште / Ујвидеки синхаз Драмским такмичењем војвођанских мађарских писаца започиње целонедељну прославу свог рођендана 27. јануара.
predstava
Фото: Iz predstave "Ode lova"/ Promo (Novosadsko pozorište)

До тог датума, готово свакодневно ређаће се на њиховој сцени гостујуће представе братских позоришта, као што је публика већ навикла претходних година у слављеничком програму, који су јуче на конференцији за новинаре представили Валентин Венцел, директор Новосадског позоришта / Ујвидеки синхаз и Роберт Ленард, уметнички руководилац и редитељ.

Прослава 45. годишњице је дисперзирана на целу годину. Догађаји који ће се десити већ од ове недеље су прва фаза прославе, друга ће бити  јуну, у оквиру великог гала затварања наше 45. сезоне, са званицама, уручењима разних признања Новосадског позоришта, онима за које мислимо да треба да их добију. Имамо трећу фазу у другој половини 2019, када заправо, с једне стране, с нашим репертоаром вршимо рефлексију на наше постојање, а с друге мислимо да ћемо бити у могућности неку значајнију публикацију да промовишемо, да се још једном присетимо да је ово позориште ушло сада у неку зрелију фазу не само свог постојања по годинама, већ у зрелију фазу свог стваралаштва и присуства у културном и друштвеном миљеу Новог Сада, напоменуо је директор Валентин Венцел. 

Што се тиче јануарске етапе, која управо отпочиње с реализацијом, Венцел је најавио поменуто такмичење, које се ове године одржава 18. пут и, по његовим речима, прерасло у сусрет, “заједничко битисање пре свега младих драмских стваралаца, глумаца писаца, драматурга, редитеља, и свих који се залажу за рад и за своје присуство у војвођанском театарском миљеу, не само мађарском”.

Повезујући чињеницу да је Нови Сад Европска престоница младих, у години у којој ово такмичење стиче пунолетсво, Роберт Ленард је истакао да су ове године међу учесницима нова имена, млади ствараоци.

Одлучили смо се да ове године зовемо веома младе људе да пишу, режирају и изводе представе. Писци су Арпад Кочиш, Миклош Фехер и наш млади глумац Бенце Салаи. Редитељи су Тара Манић, која управо режира овде код нас “Тила Ојленшпигела”, што је њен позоришни деби, затим Армин Риц, иначе глумац, који је један од редитеља представе “Оде лова” Салашарског позоришта. Трећи редитељ је Софија Дели из Румуније, која је тек завршила студије режије. Ове године имамо јако пуно академаца. Као и обично, биће глумаца из суботичког Народног позоришта и “Деже Костолањи”. Наравно, биће ту и цела класа студената глуме на мађарском језику, а богами и на српском, најавио је Роберт Ленард.

О победничкој представи, редитељу и глумцима, одлучиваће жири у којем су Тамаш Олах, Тамаш Варга и Ђерђ Херњак.

Пре почетка извођења представа на овом такмичењу, Ленард је најавио да ће 19. јануара бити отворена изложба и промовисана књига Силарда Антала, професора режије на АУНС, аутора “узбудљиве серије фотографија о Новом Саду”, која открива скривено лице града и зато се и изложба и његова књига зове “Скривени град”.

Слављеничку недељу гостовања отвара 22. јануара редитељ Андраш Урбан са најновијом представом “ У име господа” суботичког позоришта “Деже Костолањи”. Следећег дана, 23. јануара биће изведена и најновија представа Сенћанског мађарског камерног позоришта “Лилиом” Ференца Молнара, у режији Тибора Месароша. Представа “Дама из Максима” Жоржа Фејдоа је, по речима Ленарда, позната комедија, у овом извођењу оперета, у режији Шандора Ласла, с којом ће 24. јануара гостовати Драма на мађарском језику Народног позоришта/ Казалишта / Непсинхаз у Суботици и то је њихова последња премијера. Удружење грађана “Тара” ће 25. јануара извести представу “Људски додир”, а дан касније, 26. јануара, гостоваће београдски “Рефлектор театар”, с представом “Смрт фашизму - О Рибарима и Слободи”, у режији Миње Богавац.

У недељу 27. јануара стижемо до главне тачке, заправо заједничке прославе Салашарског и нашег позоришта, извођењем представе “Оде лова” у режији Берте Чонгор и Армина Рица. Салашарско позориште је с овом представом славило 40. рођендан прошлог лета. То јесте Држићев комад “Дундо Мароје”, али с другачијим насловом, јер су они доста другачије обликовали текст и створена је јако духовита, и добра представа. Зато смо је и одабрали да буде изведена за рођендан Новосадског позоришта, напомиње Роберт Ленард.          

Све поменуте представе, осим “Смрт фашизму...”, Новосађани ће гледати први пут, напоменуо је Ленард, износећи и да за неке већ нема карата.

Говорећи о плановима за ову годину, Венцел је подсетио да је организацијом фестивала мањинских театара “Синерџи” и оснивањем њихове асоцијације ове јесени, Новосадско позориште искорачило у међународну сферу мањинских тетатара, што је велики успех. Подсетио је и на многа учешћа на међународним фестивалима у претходној години и на освојене бројне награде.

То је, с једне стране, дика, а с друге и огромна одговорност. Освојили смо простор, и сада га треба задржати и сачувати. То је наше стремљење. Искорачили смо из ужег социо - културолошког простора, и сад је питање на који начин задржати ту позицију и сачувати свој профил и својство, а ми смо мађарско мањинско позориште, како га даље развијати, да остане аутентичан, и онако успешан какав је био до сада, истакао је Венцел. 

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести