overcast clouds
18°C
17.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1772
usd
100.8323
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ОСВЕЖЕЊЕ КОЈЕ СЕ НЕ ПЕЧЕ! Летњи колач са шумским воћем и пишкотама одушевљава на први залогај

17.07.2025. 16:25 16:35
Пише:
Извор:
24 sedam
да
Фото: Pixabay.com/ ilustracija

Када наступе топли дани, ретко коме прија укључивање рерне – али то не значи да треба да се одрекнете слатког ужитка. Постоји низ колача који се праве без печења, а уз праве састојке могу да изгледају и имају укус као да су изашли из посластичарнице.

Овај колач са шумским воћем и пишкотама је један од таквих рецепата. Лаган, кремаст, освежавајућ, савршен за поподневну кафу, породично окупљање или летње славље. Комбинација сочних пишкота, киселкасто-слатког воћа, белог шлага и беле чоколаде чини ову посластицу неодољивом.

Време припреме:

           35 минута (+ хлађење 4 сата)

Састојци:

           2 паковања пишкота

           600 г шумског воћа (може и замрзнуто)

           100 г шећера

           2 кашике густина

           500 мл слатке павлаке

           200 г беле чоколаде

           млеко или сок за пишкоте

da
Фото: Pixabay, ilustracija

Припрема:

1. У шерпу сипајте шумско воће и шећер, па кувајте на средње јакој температури док воће не пусти сок и не почне да се распада. У посебној посуди растворите две кашике густина у мало хладне воде, па лагано улијте у воћну масу уз стално мешање. Кувајте још неколико минута, док се фил не згусне. Склоните са ватре и оставите да се охлади.

2. Умутите слатку павлаку док не постане чврста. У међувремену, истопите белу чоколаду на пари или у микроталасној, па оставите да се прохлади (али не да се стегне). Полако сједините отопљену чоколаду са умућеном павлаком, мешајте лагано како би смеса остала пенаста и лагана.

3. У калуп (пожељно правоугаони или квадратни, са покретним обручем) слажите ред пишкота (по потреби их умочите кратко у млеко или сок, ако волите мекше), затим нанесите део воћног фила, па слој креме од шлага и беле чоколаде. Поновите поступак док не потрошите све састојке – завршни слој нека буде од креме.

4. Колач ставите у фрижидер на најмање 4 сата, а идеално преко ноћи, како би се лепо стегао и укуси сјединили. Пре служења можете декорисати свежим шумским воћем, листићима беле чоколаде или листићима менте.

Извор:
24 sedam
Пише:
Пошаљите коментар