ОСВЕЖЕЊЕ КОЈЕ СЕ НЕ ПЕЧЕ! Летњи колач са шумским воћем и пишкотама одушевљава на први залогај
Када наступе топли дани, ретко коме прија укључивање рерне – али то не значи да треба да се одрекнете слатког ужитка. Постоји низ колача који се праве без печења, а уз праве састојке могу да изгледају и имају укус као да су изашли из посластичарнице.
Овај колач са шумским воћем и пишкотама је један од таквих рецепата. Лаган, кремаст, освежавајућ, савршен за поподневну кафу, породично окупљање или летње славље. Комбинација сочних пишкота, киселкасто-слатког воћа, белог шлага и беле чоколаде чини ову посластицу неодољивом.
Време припреме:
• 35 минута (+ хлађење 4 сата)
Састојци:
• 2 паковања пишкота
• 600 г шумског воћа (може и замрзнуто)
• 100 г шећера
• 2 кашике густина
• 500 мл слатке павлаке
• 200 г беле чоколаде
• млеко или сок за пишкоте
Припрема:
1. У шерпу сипајте шумско воће и шећер, па кувајте на средње јакој температури док воће не пусти сок и не почне да се распада. У посебној посуди растворите две кашике густина у мало хладне воде, па лагано улијте у воћну масу уз стално мешање. Кувајте још неколико минута, док се фил не згусне. Склоните са ватре и оставите да се охлади.
2. Умутите слатку павлаку док не постане чврста. У међувремену, истопите белу чоколаду на пари или у микроталасној, па оставите да се прохлади (али не да се стегне). Полако сједините отопљену чоколаду са умућеном павлаком, мешајте лагано како би смеса остала пенаста и лагана.
3. У калуп (пожељно правоугаони или квадратни, са покретним обручем) слажите ред пишкота (по потреби их умочите кратко у млеко или сок, ако волите мекше), затим нанесите део воћног фила, па слој креме од шлага и беле чоколаде. Поновите поступак док не потрошите све састојке – завршни слој нека буде од креме.
4. Колач ставите у фрижидер на најмање 4 сата, а идеално преко ноћи, како би се лепо стегао и укуси сјединили. Пре служења можете декорисати свежим шумским воћем, листићима беле чоколаде или листићима менте.