Преноси се с колена на колено Овај СТАРИНСКИ РЕЦЕПТ ЗА СЛАТКО ОД СМОКАВА је нешто најукусније што се пробали! Прави је ДРАГУЉ старе домаће кухиње
Ако желите да направите праву домаћу посластицу која одолева времену, ово је рецепт који не смете прескочити.
Слатко од смокава је прави бисер старе домаће кухиње који носи са собом дух традиције и мирис детињства. Некада је свака кућа имала теглу овог дивног десерта, пажљиво спремљену за драге госте уз чашу хладне воде.
Смокве, богате природним шећерима, савршено се претварају у слатку, густу делицију која се полако вари и полако једе, у малим кашичицама.
Овај рецепт се преноси с колена на колено, а сваки залогај враћа нас у време када су наши стари знали да цене једноставне, а савршене укусе. Припрема слатког од смокава тражи стрпљење и љубав, али резултат је награда за све чуло.
Састојци:
1 кг свежих ситних смокава (по могућству младих, чврстих)
1,2 кг шећера
500 мл воде
1 лимун (исечен на колутове)
1 ванилин шећер (по жељи)
1 шака ораха (опционо, за пуњене смокве)
Припрема:
Смокве пажљиво оперите и ножем скините само петељке, водећи рачуна да их не оштетите.
У великој шерпи скувајте сируп од шећера и воде: кувајте док се шећер потпуно не растопи и сируп не постане благо густ.
Када је сируп готов, лагано спуштајте смокве једну по једну у шерпу. Кувајте на средње јакој ватри око 30-40 минута без мешања, већ повремено протресите шерпу да се смокве равномерно обложе сирупом.
Пред крај кувања додајте колутове лимуна и, по жељи, ванилин шећер.
Ако желите богатију верзију, можете пажљиво отворити сваку смокву и у њу ставити по пола језгра ораха пре него што их ставите да се кувају.
Када смокве постану стакласте, а сируп густ, склоните са ватре и оставите да се потпуно охлади.
Сипајте слатко у стерилне тегле, затворите и чувајте на хладном и тамном месту.
Напомена:
Слатко од смокава је најлепше када одстоји неколико дана, тада се укуси најбоље прожму. Сервирајте га традиционално – уз чашу хладне воде и кафицу, наводи портал Глоси.