СЛАДОЛЕД КОЈИ МИРИШЕ НА ЛЕТО И УСПОМЕНЕ Направите га од зове у само неколико корака
Мирис зове у овом сладоледу претвара сваки залогај у летње освежење из бакине баште.
Кад замирише зова, зна се да је лето на врхунцу. Ако сте већ направили сируп или вам је остало нешто у флаши од прошле сезоне, право је време да га преточите у сладолед. Не треба вам ни апарат – само мало стрпљења и жеља за домаћим, ароматичним десертом.
Састојци:
- 2 жуманца
- 40 г шећера у праху
- 200 мл млека
- 150 мл слатке павлаке
- 100 мл сирупа од зове
- 2 кашике свежег лимуновог сока.
Припрема
Умутите жуманца са шећером док смеса не постане светложута и пенаста. У мањој шерпи загрејте млеко до врења, па га полако уливајте у смесу са жуманцима уз стално мешање. Вратите све на лагану ватру и кувајте око 10 минута док се не згусне у крем. Готову крему сипајте у чисту посуду и оставите да се охлади на собној температури.
У посебној чинији умутите слатку павлаку у чврст шлаг, па у њега лагано умешајте сируп од зове и лимунов сок. Спојите охлађену крему са шлагом и пажљиво сједините да добијете глатку смесу. Ставите смесу у замрзивач на два сата. Затим извадите и умутите миксером. Поновите поступак још 2-3 пута на свака два сата, па оставите у замрзивачу преко ноћи.
Савет
Немојте прескакати корак мешања током замрзавања – то је трик који спречава кристалиће леда и даје кремасту структуру, као код куповног сладоледа.