few clouds
27°C
21.07.2025.
Нови Сад
eur
117.1803
usd
100.7569
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТУРСКО ЈЕЛО ИДЕАЛНО ЗА ЛЕТЊИ ДОРУЧАК Направите традиционални специјалитет МЕНЕМЕН! Једе се директно из тигања

21.07.2025. 18:31 18:47
Пише:
Извор:
Индек.хр
јело
Фото: Ilustracija AI

Ово традиционално турско јело једноставно је за припрему, а невероватно ароматично и заситно. На први поглед делује као кајгана са поврћем, али менемен је много више од тога – сочно, топло, зачињено и савршено за умакање хлеба.

У Турској се менемен једе свакодневно, најчешће за доручак, и то директно из тигања. Једном када га пробате, биће вам јасно зашто.

Од сеоског ручка до култног јела
Име менемен потиче од истоименог места недалеко од Измира, на западу Турске. Верује се да је јело настало почетком 20. века, када је парадајз постао доступнији у региону. Локални пољопривредници су, користећи оно што су имали при руци – јаја, паприке, парадајз и маслиново уље – створили јело које је било једноставно, хранљиво и брзо за припрему.

Првобитно је менемен био “сеоски ручак” – нешто што се набрзину припремало на пољу, уз парче хлеба и чашу чаја. Временом, прешао је из села у домове, ресторане и кафане широм Турске. Данас се сматра једним од симбола турског доручка, уз симит, сир, маслине и неизоставни чај.

Занимљиво је да се у Турској и даље води расправа да ли менемен треба да садржи црни лук. Једни сматрају да је лук резервисан за "радну", поподневну верзију јела, док други тврде да без лука менемен није потпун. Истина је – обе варијанте су подједнако укусне.

Шта је заправо менемен?
Менемен је јело од јаја која се лагано мешају у сосу од свеже сецканог парадајза, зелене паприке, маслиновог уља и зачина. По жељи, додаје се и црни лук. Јаја се не прже као у класичној кајгани, већ се термички обрађују у парадајзу док не постану кремаста и деликатна, стопљена са сосом.

Кључ доброг укуса је у једноставним, али квалитетним састојцима – зрелом парадајзу, благо љутој паприци и добром маслиновом уљу. У савременим верзијама често се додају фета сир, суџук (турска зачињена кобасица), па чак и печурке или спанаћ.

Како се припрема и како се једе?
Менемен се припрема у само једном тигању. На загрејаном уљу најпре се динста паприка и, по жељи, лук, затим се додаје парадајз и кува неколико минута док се не распадне и не постане сос. На крају се убаце јаја, лагано промешају и кратко термички обраде, тако да остану сочна.

Јело се служи топло, директно из тигања, уз свеж бели хлеб или сомун. Често се на турском доручку послужује уз маслине, сир, мед и обавезан чај у стакленој чашици.

Рецепт за менемен
Састојци:

1 црвени лук (по жељи)

1 зелена паприка (бабура)

2 зреле парадајзa

4 јаја

Маслиново уље

Со и бибер

Суви или свежи оригано (по укусу)

Припрема:

У тигању загрејте мало маслиновог уља. Додајте ситно сецкани лук и паприку. Посолите и динстајте 4–5 минута, повремено мешајући, док поврће не омекша.

Додајте ситно сецкан парадајз и наставите да динстате на средњој ватри неколико минута, док парадајз не омекша и не добије конзистенцију соса.

Размутите јаја у чинији и додајте их у тигањ. Лагано мешајте све док се јаја не скувају, али остану кремаста и сочна.

По жељи, поспите ориганом и одмах послужите – најбоље уз тостирани хлеб или свеже печени сомун.

Индекс.хр

Извор:
Индек.хр
Пише:
Пошаљите коментар
ЛАКШЕ НЕ МОЖЕ! Мафини од тиквица и сира се ПРАВЕ за 5 минута, а остану свежи 5 дана ИДЕАЛНИ ЗА доручак, ужину и вечеру!
da

ЛАКШЕ НЕ МОЖЕ! Мафини од тиквица и сира се ПРАВЕ за 5 минута, а остану свежи 5 дана ИДЕАЛНИ ЗА доручак, ужину и вечеру!

04.07.2025. 18:05 18:13
ДОРУЧАК ИЛИ ВЕЧЕРА, ОБОРИЋЕ ВАС С НОГУ Руске пирошке какве нисте пробали до сада
тесто

ДОРУЧАК ИЛИ ВЕЧЕРА, ОБОРИЋЕ ВАС С НОГУ Руске пирошке какве нисте пробали до сада

03.07.2025. 19:18 19:29