ДА ЛИ ЈЕ ЗЛАТАН? НЕ, АЛИ ЈЕ НАЈСКУПЉИ: Сир из пећине оборио светски рекорд
Један комад сира из Шпаније продат је за невероватних 42.232 долара (више од 4.200.000 динара), чиме је ушао у Гинисову књигу рекорда као најскупљи сир икада продат на аукцији.
Реч је о петофунтном (око 2,2 кг) комаду кабралеса (Cabrales) – интензивног плавог сира који је десет месеци зрео у природној пећини, а произвео га је млекар Ángel Díaz Herrero. Сир је купио угоститељ Iván Suárez, власник ресторана El Llagar de Colloto у шпанској области Астурија.
Сир који се чека десет месеци
Кабралес се прави од непастеризованог млека крава, коза и оваца, а дозрева у кречњачким пећинама, које му дају специфичан укус и изглед.
У тим јединственим условима развија се пеницилијум, гљивица која је кључна за препознатљив укус, текстуру и плаво-зелену боју овог сира. Многе пећине су неприступачне возилима, па пастири пешаче и до два километра, носећи сир на раменима како би га оставили на сазревање. Овај сир познат је по оштрим, сланим и зачињеним аромама, као и по својој карактеристичној плаво-зеленој боји.
Најбољи међу најбољима
Продаја сира одржана је након традиционалног такмичења „Најбољи сир” (Mejor Queso del Certamen), које се у Астурији организује већ 52. пут заредом. На овом такмичењу, жири оцењује сиреве из 15 различитих млекара, а победнички сир добија посебну пажњу на аукцији.
„Са оваквом ценом, мора да је бољи од свих осталих”, нашалили су се локални мештани, а колекционари и гурмани широм света сложили су се да оваква посластица нема цену – осим, наравно, ако је не платите више од 40.000 долара.