А и успешно "брише" године!
ОВО ВОЋЕ ЈЕ НАЈЗДРАВИЈЕ НА СВЕТУ Наука потврдила: Прави је феномен и РИЗНИЦА здравља!
Научници са америчког Универзитета Вилијам Патерсон одлучили су да детаљно анализирају које воће нуди највише здравствених користи - и на врх своје листе ставили су лимун.
Ово наизглед једноставно и често занемарено воће показало се као права ризница здравља, са низом корисних ефеката који, према речима стручњака, укључују јачање имунитета, стимулисање варења, детоксикацију организма, побољшање стања коже, па чак и помоћ при губитку тежине.
Лимун је прави феномен у свету воћа, кажу научници, истичући његову високу концентрацију витамина Ц - једног од најважнијих антиоксиданата који штити тело од инфекција и јача имунитет. Али то није све.
Позитивно делује на организам
Лимун је такође богат витаминима Б групе, који су неопходни за нормално функционисање нервног система и метаболизма, као и минералима попут калијума, калцијума, магнезијума и гвожђа, који су неопходни за кардиоваскуларно здравље и изградњу костију.
Посебну улогу играју и биофлавоноиди који подржавају дејство витамина Ц, а захваљујући свом антиинфламаторном дејству, лимун чак може позитивно утицати на кисело-базну равнотежу у организму, упркос његовој киселости.
Савезник у борби против старења
Према истраживачима, укључивање лимуна у вашу свакодневну исхрану може имати дугорочне здравствене користи. Његов сок се може додавати у воду, чај, здраве коктеле, салате, али се може користити и за негу коже.
Захваљујући својим анти-ејџинг ефектима и способности да стимулише производњу колагена, лимун помаже у борби против знакова старења, истичу стручњаци, напомињући да лимун није користан само интерно, већ и као састојак у рутинама лепоте.
Не треба претеривати - постоје и нежељени ефекти
Упркос импресивним предностима, научници упозоравају на могуће нежељене ефекте прекомерне конзумације лимуна.
Киселина из лимуна може иритирати желудац, посебно код људи који пате од гастритиса или осетљивости на киселу храну. Такође може оштетити зубну глеђ, што на дужи рок може довести до осетљивости зуба или каријеса.
Захваљујући богатству витамина, минерала и антиоксиданата, лимун је заслужено проглашен најздравијим воћем, али стручњаци подсећају да се чак ни са најздравијом храном не сме претеривати.
Умерена, свакодневна конзумација лимуна, као део уравнотежене исхране, може допринети бољем здрављу, али је важно слушати сопствено тело и избегавати могуćе негативне ефекте, преноси Ало.