Рељин: Словенија искључује Хуавеј опрему из развоја 5Г

БЕОГРАД:Заједничку декларацију о безбедности 5Г мреже, која је данас током посете државног секретара САД Мајка Помпеа потписана у Словенији, помоћница министра телекомуникација Србије, Ирини Рељин, оцењује као одлуке Словеније да искључи Хуавеј опрему из будећег развоја 5Г мреже.
5G mreza
Фото: pixabay.com

Рељин подсећа да је Словенија у марту објавила да помера датум продаје спектра фреквенција за 5Г док, како је тада објашњено, не добије студију која би показала да је то безбедно по здравље човека.

" Ми смо и тада сумњали у то објашњење, а показало се да смо били у праву", каже Рељин и објашњава да Словенија сада потписивањем докумената показује да је намера била да не користе Хуавеј опрему у својој будућој мрежи .

Додаје да се по нашим законима, који су у потпуности у сагласности са ЕУ, може очекивати потпуна технолошка неутралност у развоју 5Г сервиса и мрежа у Србији.

" Ми немамо право да спречавамо било коју технологију да се развија, оператори могу да изаберу опрему ког произвођача хоће и држава нема на то никаквог утицаја", рекла је она.Како истиче код 5Г мреже безбедност података није ништа другачија него што је била у 4Г мрежама." Имамо добру заштићеност података и очекује се да ћемо имати и убудуће", каже она.

Рељин очекује да ће оператори у Србији одлуку о избору произвођача опреме донети вероватно у складу са тим какву технологију и ког произвођача имају у претходним генерацијама.

"То је инжењерски гледано оптимално решење. Телеком оператори не воле да су у мрежи упућени само на једног произвођача. А у мрежи нашег националног оператора то и постоји", каже она и додаје како оператори опрему бирају по могућностима, развојним плановима и у складу са опремом на којој већ раде.

Рељин оцењује да је у процесу припреме за 5Г мрежу Србија међу земљама Западног Балкана најбоља, а за чланицу ЕУ, Хрватску очекује да ће се повиновати одлукама Уније.

Аукцију за спектар будуће 5Г мреже у Србији требало би одложити за сам крај године , најкасније за јануар односно фебруар 2021. године пре свега због оператера, сматра она.

" Имали су изузетно много активности и трошкова у претходном периоду, помагали око одржавања онлине наставе, пратили развој електронске трговине и много тога другог, па су капацитети наших оператора доста исцрпљени. Улагали су у повећање капацитета у постојећој мрежи, и сматрам да аукцију спектра треба одложити а одлуку о томе доноси држава", каже она.

Како је оценила Србији се заиста жури како би што пре добила добру мрежу која ће дати фантастичне услове за развој индустрије." 5Г је индустријски стандард. Он ће омогућити многе системе за аутоматизацију и тиме олакшати производњу", рекла је она.

У Србији су до сада постојали тестови 5Г, неки оператери су радили демострацију тог система што је трајало по неколико сати уз добијену дозволу.

Један од оператора је уз дозволу изградио иницијалну мрежу од једне базне станице која је постављена у Научно технолошком парку на Звездари.

" Ту је постављена да би људи који се баве интернетом ствари, односно вештачком интелигенцијом, пробали своје системе под капом 5Г - који им је врло битан као подршка. Та базна станица је престала да ради у марту зато што је дошло до ванредног стања и није било корисника. А кад индустрија полако крене, сигурно ће се јавити потребе", каже Рељин.

Она очекује да ће се прве дозволе за 5Г тражити за руднике, контролу усева на пољопривредним добрима, за фактор који утичу на жаштиту животне средине, као и за телемедицину.

Додаје да се у САД сада већ нуди 5Г сервис који за њихове услове и оно што пружа није скуп.

Рељин сматра да противници 5Г мрежа у Србији мање више копирају ствари које су се десиле у Енглеској и тако наносе штету.

"Мислим да су то пре свега људи који нису стручњаци у овој области и обично се позивају на неке старе Директиве, рецимо УН из 2011.године а у међувремену је много тога новог донето", закључила је она.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести