Немачка битка против скупоће, цео месец путовања за девет евра

БЕРЛИН: Немци ће моћи у наредна три месеца да путују земљом за само девет евра месечно, једна је од мера владе у Берлину, која настоји да се избори са растућим трошковима живота за грађане.
1
Фото: pixabay.com, ilustracija

Владина одлука укључује сав градски и међумесни превоз возовима, аутобусима и метроом, али не и међуградске возове, извештава британски јавни сервис Би-Би-Си (BBC)..

Јефтине карте треба такође да мотивишу људе да одустану од превоза аутомобилима.

Смањене су и акцизе на бензин у Немачкој за око 30 центи по литру, што је спустило цене бензина испод нивоа од 2,0 евра за литар. Смањење акциза, које су сведене на ЕУ минимум, важиће такође у наредна три месеца, па ће дизел у том периоду бити јефтинији за око 14 центи по литру.

Министар саобраћаја Фолкер Висинг оценио је да су карте од девет евра месечно сјајна опција за грађане, истичући да је „већ продато седам милиона карата".

Међутим, железничка компанија Дојче Бан је већ у проблему с огромним гужвама у возовима, кашњењима и отказивањима полазака, па је због потенцијалног вишемилионског повећања броја путника владин план с јефтиним картама наишао на критике.

Мање од 70 посто међуградских возова је у погледу полазака и долазака било на време у априлу, али министар Висинг напомиње да железничка мрежа у земљи ради само са 80 посто капацитета. У првим сатима након данашњег почетка примене шеме јефтиних карата, нису пријављени никакви већи проблеми у железничком превозу.

Као и већи део остатка света, Немачка је под притиском растућих цена енергената, при чему је инфлација, према националним стандардима, износила у мају 7,9 посто, а према хармонизаном индексу потрошачких цена ЕУ чак 8,7 процената.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести