Било би добро да берлински процес стално траје; да се не свађамо 

БЕОГРАД: Добро је да тема проширења буде у фокусу, то је корисна иницијатива, која показује жељу да се велике земље баве бар једном годишње проширењем ЕУ у насем региону, рекао је поторедседник владе и шеф српске дипломатије Ивица Дачић на Београдском безбедносном форуму. 
ivica dacic
Фото: Tanjug (video)

У оквиру теме главног панела, а која се односи на Берлински процес и домене, Дачић је између осталог говорио о великој иницијативи за пут Ниш - Приштина - Тирана, коју је он, како је рекао, кандидовао још на првом састанку министара спољних послова балканске шесторке.  

Но, без обзира на то што ће свако да мери неке пројекте и колико су реализовани, мислим да је сама идеја корисна и позивитна за наш регион и захвални смо свима који су покренули Берлински процес, поручио је Дачић.       

Сама идеја да се европске земље баве проширењем на Западни Балкан је за нас изузетно значајна и ја у томе видим највећу политичку корист, рекао је Дачић. 

Све друго су, додао је, пројекти о којима ће се још разговарати и договарати. 

Дачић је још рекао да се до сада усаглашено више од 20 тема у оквиру „балканске групе шест“ Берлинског процеса, додајући да Берлински процес у сваком случају и погледу доприноси јачању међусобног политичког дијалога у региону.         

На почетно питање водитеља панела новинара британског Економиста Тима Џуде на тему да ли се уопште померамо напред или стојимо или се претварамо и маштамо о ЕУ, Дачић је рекао да је то најтеже могуће питање у овом тренутку, те да се некад и сам пита  да ли и колико су еквивалентни турбулентни догађаји и ијзаве у региону у односу на „идиличну атмосферу која влада на састанцима западнобалканске шесторке“. 


Лазаревић одслужио, а шта је с Харадинајем, Готовином?

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да амбасадор САД, као и сви други амбасадори не би требало да се мешају у унутрашње ствари Србије.
Каже да изјаве које су се појевиле у вези са хашким осуеђеником Владимиром Лазаревићем не могу да  угрозе односе две земље.

Међутим, подсећа да Лазаревић као и сви који су одслужили казне су грађани као и сви други, те да нигде није забрајено да се они укључују у политичке процесе и дају изјаве.
Овде је реч о томе да се сада говори да ће то угрозити наше билатералне односе, знате шта, Лазаревић је одслужио казну, Харадинај је председник владе, који ће тек да одлужи казну, а да не говорим о томе да се Готовина спрема да буде председник Хрватске, а видели сте и Насера Орића који је сада ослобођен оптужби, прокоментарисао је Дачић.

Он је поручио да амбасадори не би требало да се мешају у наше унутрашње ствари, приметивши да наши амбасадори у иностранству не коментаришу унутрашње ствари тих земаља.


Једно време са, размишљао да би било добро да Берлински процес стално траје како не бисмо имали времена да се свађамо кад дођемо кући, приметио је. 

Али, нашалио се, нада се да ће бити жив кад Србија уђе у ЕУ, јер је, подсетио је, био шеф дипломатије кад је процес почео. 

Надам се да ћу дочекати тај дан, за разлику од Турске, поручио је шаљиво. 

EUR/RSD 117.1400
Најновије вести