Дачић о платама посланика: Ми нисмо тражили повећање

БЕОГРАД: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић изјавио је вечерас да посланици нису тражили повећање плата ни трошкова путовања у 2021. години као што су, како је рекао, објавили поједини медији.
 Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić Foto:RTS/printskrin
Фото: Председник Скупштине Србије Ивица Дачић Фото:РТС/принтскрин

Дачић се, по завршетку расправе о Предлогу буџета за 2021. годину, осврнуо на, како тврди, нетачне наводе појединих медија о томе да су посланици сами себи повећали плате и путне трошкове и замолио је министра финансија Синишу Малог да јавности објасни о каквом је повећању реч.

''У јавности се пише да су посланици предложили и да су на одбору изгласали себи повећање плате од 3,5 одсто, као и да су повећани трошкови путовања за 40 милиона динара. Нико не помиње да то нису само путовања у иностранство, већ да је реч о путним тросковима за долазак посланика и других запослених у парламент на радно место'', рекао је Дачић.

Он је навео да је у последњих пет година из републичког буџета издвајано око 150 милиона динара за трошкове путовања посланика, а када су избори и више.

''Пошто Скупштина није радила због избора и короне, ребалансом је то смањено на 119 милиона. Из те рачунице испада да смо сами себи повећали плате и трошкове. Ми нисмо тражили никакво повећање, како за све друге, тако и за нас'', рекао је Дачић и додао да је важно да министар Мали каже да ли је то тачно или није. Мали је одговорио да ће од 1. јануара бити повећане плате у јавном сектору и да се то односи и на народне посланике.

Када су у питању путни трошкови посланика, Мали је навео да је у буџету за 2019. планирано 200 милиона динара за ту ставку, од чега је искористено 143 милиона динара, док је за ову годину опредељено 149,7 милиона.

''Због короне није било путовања, па је то смањено на 119 милиона. За 2021. годину опредељено је 155 милиона динара за путне трошкове, што је мање него и у 2019. години'', рекао је Мали.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести