Јевтић у Пентагону: Интерес мир и стабилност на Косову 

ВАШИНГТОН: Потпредседник и министар за заједнице и повратак у косовској влади Далибор Јевтић, који борави у посети САД, разговарао је данас у Пентагону са заменицом асистента секретара одбране САД Лауром Купер са којом је разговарао о ситуацији на Косову и истакао да је улога САД важна и значајна за подршка миру и стабилности у читавом региону.
Dalibor Jevtić Foto: Tanjug
Фото: Tanjug

Јевтић је са Купер разговарао и о изазовима везаним за почетак рада Специјалног суда за ратне злочине.„У овој години очекује нас пуно изазова и начин на који ћемо на те изазове одговорити одредиће и будући развој ситуације на Косову. Изазови јесу и шанса да са лошим праксама из прошлости као друштво једном завршимо. Нама је интерес мир и стабилност и Срби на Косову посебно очекују да владавина права и закона буде примењена у потпуности", истакао је Јевтић, наводи се у саопштењу из његовго кабинета.

Према његовим речима, узурпирана имовина и напади на повратнике су још увек болни и са тим се мора престати. "Улога САД јесте важна и значајна и у том смислу подршка миру и стабилности у читавом региону су више него потреба свих нас који тамо живимо", рекао је Јевтић. 

Он је истакао да је после убиства Оливера Ивановића ситуација могла да буде погоршана и од изузетне важности је била одлука председника Србије Александра Вучића да посети Косово.

"Та посета је допринела смиривању тензија и унела у том тренутку потребан мир. Због породице Ивановић, због истине и правде важно је да добијемо одговор ко је и зашто убио Оливера и то је нешто што желимо да сазнамо што је пре могуће“, рекао је Јевтић на састанку са високом званичницом Пентагона.

Јевтић је још једном поновио став Српске листе око формирања Војске Косова, а то је да Српска листа неће гласати за тако нешто у косовском парламенту.Купер је захвалила потпредседнику Владе на информацијама и оценила да изузетно цени храброст и визију Јевтића као и да поштује ставове који су јасни и одговорни. 

У исто време изразила је спремност за наставком подршке миру и стабилности и да је мисија војника у оквиру КФОР-а на Косову управо обезбеђивање безбедног и сигурног окружења за све.Јевтић се налази у вишедневној посети Сједињеним Америчким Државама поводом позива да присуствује Националном молитвеном доручку.

У оквиру посете Јевтић је имао и имаће низ састанака у Конгресу, Сенату, Стејт департменту, Департменту правде, УСАИД-у, Институту за спољну политику као и Националном демократском институту (НДИ), укупно 21 састанак са званичницима САД, наводи се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести