Орлић о мерама државе и "политичком лешинарењу" опозиције

БЕОГРАД: Заменик шсефа посланичке групе СНС Владимир Орлић изјавио је данас да су мере државе у борби против цовид 19 биле оправдане, што показују резултати, а понашање опозиције у околностима епоидемије назвао је "политичким лешинарењем".
Vladimir Orlic/ Tanjug
Фото: Tanjug

Орлић је новинарима рекао да посланичцка група СНС снажно подржава све мере које су уведене са циљем да се максимално заштити здравље грађана и сачува сваки људски живот. 

Све мере су, истакао је, донесене у складу са Уставом и законима, а да су оправдане говоре, каже, постигнути резултати у борби против епидемије.

„Ти резулати су такви да можемо да кажемо ''свака част људима који су учествовали у заштити здравља грађана'', почевши од Кризног штаба и медицинског особља, као и представника власти“, каже Орлић. 

За разлику од других држава у којима се не састаје парламент или не у пуном капацитету, Орлић је рекао да је власт у Србији и на примеру заказивања седнице Скупштине показала да је у стању да добро организује државу. 

Раније, додаје, није било могуће организовати седницу парламента. 

Навео је да је 15. марта, када је уведено ванредно стање, пандемија била у жестоком повоју, да смо имали експоненцијални раст броја заражених и да је било потребно брзо применити мере. 

„Данас можемо да кажемо да смо успели да доведемо до заравњења криве епидемије и ставимо ствари под контролу, полако се релаксирају мере и стекли су се услови за седницу“, рекао је Орлић. 

За оне који критикују што раније није заказана седница, Орлић је рекао да су они показатељ колико су страшни лицемери представници тајкуна и неки посланици за које каже да говоре да“ мора Скупштина да расправа о ванредном стању, иначе Скупштина умире“, а један дан пред заседања кажу да неће да дођу на седницу. 

„Након шсто су бесомучно тражили Скушпстину сад кажу ''баш нас брига, нећемо да дођемо''. Политичких представника тајкуна Ђиласа, Јеремића и Двераша нема у сали“, каже Орлић. 

Поручио је да никоме овде није циљ да се политички обрачунава на темама које су важне будући да парламент, додаје, рашправља о најважнијим стварима, о животу и здрављу људи. 

Нагласио је да су лекари хероји који заслужују свако поштовање, те да је утолико „јадније“ то што их поједини нападају и причају за њих да су политички комесарски, слуге режима и надрилекари. 

„Бешчашће је нападати здравствене раднике. Острвили су се на Вучића и његову децу, чему то“, навео је Орлић и додао да представници тајкуна само дефилују пред новинарима и то је једини њихов контак са Скупштином, осим када дођу по плату. 

Сматра да је једно од најгорих и најстрашнијих лицемерја њихова прича да је СНС угрозила народ тиме што је прикупљала потписе подршке 4. марта, када каже нисмо имали ниједног зараженог, нити је тада било проглашсено ванредно стање. 

То кажу они, наводи Орлић, који су све време одржавали политичке скупове, па је тако показао и фотографије са појединих скупова, међу којима је и она на којој су Драган Ђилас, Зоран Лутовац, Бошко Обрадовић, Мирослав Алексић.

Орлић каже да су ти представници опозције тако почетком марта имали скуп у Руми, Сремској Митровици и Шиду, 12. марта у Новом Кнежвецу и Кикинди, 13. марта у Суботици, 14. марта у Прокупљу и 15. марта у Пријепољу. 

„Замислите на шта би личила ова лепа земља да су је предводили неспособњаковићи попут Ђиласа, Двераша, Јеремића, камен на камену не би остао. То је свима јасно и њима је јасно. Могу само да захвале што су и о њиховом здрављу бринули лекари које бесоумучно нападају“, каже Орлић. 

Каже да на седницу нису дошли „трагично неодговорни“ људи за које наводи да су „пљујући лекаре“ позивали да се крше мере које препоручују лекари. 

Упитан о изражавању недовољства грађана у 20. 05 лупањем о шерпе, Орлић је рекао да то рекламирају и промовишу тајкуни, Ђилас, Јеремић и Двери, да искрено не зна чему то служи, али да сваки човек има право да буде незадовољан и да мере које су спроведене и одлуке које су донете нису биле лаке. 

„Нико не би волео да мора да буде у кући дуго, али то је тако јер је то добро за све нас, и за онога ко ће да аплаудира и за онога ко ће да лупа. То су мере које штите зивоте. Људе треба разумети, али нема разумевања за оне који позивају да се буде против мера. То су политички лешинари“, рекао је Орлић. 

Милићевић о критикама опозиције на рачун државе и власти 

Део опозиције је ухватио вирус политичког преживљавања, страха и панике, изјавио је данас народни посланик Ђорђе Милићевић наводећи да њихове критике упућене држави у борби против вируса корона им неће помоћи да излече тај вирус који је њих ухватио.

Милићевић је новинарима у Скупштини казао да данас када смо суочени са највећом здравственом кризом и ми у Србији, али и читав свет, није приметио да и у једној држави политичари који припадају опозицији се надмећу и боре против својих председника и Влада јер схватају да имају само један заједнички циљ и задатак. 

"Свакако ће бити и простора и времена да се докажу и покажу, али политизација Ковида 19 у овом периоду, као недопустиви су срамни напади ка здравственој струци", казао је Милићевић.

Он је рекао и да ситуација јесте тешка, али за њу није "заслужан" ни председник Србије Александар Вучић, ни Влада.

"Читав свет је захватила тешка ситуација и ово што се чини и што ће се чинити у наредном периоду је борба за будућност Србије и сваког грађанина Србије. Нико ко је свестан тежине тренутка не може да оспори напоре председника, Владе, читаве здравствене струке", истакао је Милићевић.

Како је навео, Србија је брзо и одлучно реаговала и то се показало као одговоран и правилан приступ. 

Наводећи да су многи критиковали да Србија има ригидне мере, Милићевић је казао да су бројне државе Европе касније управо преузеле наш модел борбе.

"Шта може да буде толико строго ако сачувате људски живот", навео је Милићевић, који је члан Социјалистичке странке Србије.

Он је поручио онима који критикују забрану кретања да се не могу имати и 100 одсто слободе и здравље.

"Морамо да се сећамо оних који су преминули током овог периода, али морамо да се сећамо и свих живота које смо успели да сачувамо у претходном периоду. Грађани Србије бирају на одговорне функције храбре људе и људе који у тешким тренуцима могу да донесу тешке одлуке", казао је народни посланик.

"Поставља се питање одговорности председника и Владе, а ја питам шта је њихова одговорност ако не да буду уз свој народ када је тешко, шта су очекивали да ће председник да ради од куће, а премијерка да затвори владу, па неће се они понашати тако неодговорно", казао је Милићевић и осудио нападе на породицу и сина председника Вучића који је такође био заражен вирусом корона, наводећи да је он делио судбину све деце у Србији и да се у томе огледа и величина председника Србије.

Критикује се Вучић што је посетио Нови Пазар, каже Милићевић и додаје да је његов одлазак тамо само показатељ да је њему важна свака општина у Србији пођеднако.

"Слушали смо много критика на рачун рада председника, Владе. Постављам питање зашто ти посланици нису дошли у пленум и аргументима показали да су у праву. Немоћни су и политички импотентни да кроз аргументовану расправу покажу своју снагу, то је једини разлог", казао је Милићевић. 

Каже и да данас о изборима, рејтингу, политици и одговорности говоре они који годину и више дана нису дошли у парламент, који су рекли да неће учествовати у изборима. 

Упитан да одговори на критике да Влада има наредбодаван однос према парламенту, Милићевић каже да Влада никада није имала такав однос према Скупштини Србије, па ни сада.

Додао је да се председница Скупштине консултовала са потпредседницима и да су се договорили да се прати епидемиолошка ситуација, слуша струка и да се седница одржи када се стекну услови за то.

EUR/RSD 117.1015
Најновије вести