Тепић: Власт понизила Скупштину, мере требало да доносе стручњаци

БЕОГРАД: Народна посланица и потпредседница ССП Мариника Тепић изјавила је данас да је власт "погазила" скупштину увођењем ванредног стања мимо парламента.
Marinika Tepić Foto: Tanjug/video
Фото: Мариника Тепић Фото: Танјуг/видео

То је, казала је потпредседница странке Драгана Ђиласа, државни удар.Тепић је новинарима у холу Скупштине казала да су председник Србије, премијерка и председница парламента „газећи Скупштину“, мимо ње увели ванредно стање

Како каже, власт је увођењем ванредног стања имала намеру да „на легалан начин влада мимо закона“ и да доносе одлуке мимо Скупштине, како би избегла контролу.

Могао се наћи начин да скупштина "ради", каже Тепић и додаје да донекле може и да разуме премијерку Ану Брнабић, која је пристала на све то, али не разуме Зорану Михајловић, Ивицу дачића, па и Небојшу Стефановић што су пристајали и потписивали мере, које су, како тврди, доношене незаконито.

Наводи и да су Небојша Стефановић и Славица Ђукић Дејановић, док су били председници парламента поштовали Скупштину, за разлику од Маје Гојковић.

Истиче да су мере против вируса короне неопходне, али да је њима требало да се бави неко ко зна шта ради.

„Јер, ти стручни људи не би допустили утамничење пензионера, особа са посебним потребама, они не би дозволили да земљорадници не могу да одлазе на своје њиве и имања или пчелари, које би сигурно пустили да одлазе до својих кошница, а не да угрожавају цео биодиверзитет“, казала је.

Обрадовић критикује власт,"прорежимску" струку, економске мере

БЕОГРАД: Пандемијска крива у Србији зависи од изборног процеса, тврди лидер Покрета Двери Бошко Обрадовић, који је, у изјавиновинарима у Скупштини критиковао власт због увођења ванредног стања, здравствене стручњаке да су "прорежимски", те економске мере владе за помоћ компанијама.

Обрадовић тврди да се епидемија прво крила, СНС прикупио потписе за изборе, а сада, каже, "пада када треба на брзину да се одиграју избори".

Наводи и да би да је он на власти, била уведена ванредна ситуација, а не ванредно стање, јер, тврди, нису били угрожени опстанак државе и народа.

А зашто није уведена ванредна ситуација, Обрадовић објашњава тврдњом да се хтело да избегне да кризним штабом руководи Небојша Стефановић, наводно конкурент председника Србије, јер штабом у ванредним ситуацијама руководи министар унутрашњих послова, а не председник Републике.

Многе мере владе назвао је нелогичним, а медицинска струка се, каже Обрадовић, показала као „режимска" и ради онако како налаже власт.

Он је критиковао и пакет економских мера, јер није селективан.

„Није сваки привредник пођеднако изложен негативним последицама кризе, кључно је било направити разне зоне привредника и више помоћи онима који су више угрожени. Не могу сви на исти начин бити помогнути, исто важи и за грађане", навео је Обрадовић. Поновио је тврдње да медицински радници наводно нису имали заштитну опрему, док су их имали чланови владајуће странке.

"Зато после ванредне ситуације треба да прибегнемо промени власти", казао је Обрадовић.

Како каже, грађанима су дозлогрдила ограничења.

Подсетио је да је Савез за Србију најавио протетс у 18. 00 часова у четвртак ако, како каже, ненормалне мере о полицијском часу од четвртка у 18. 00 до понедељка у 05. 00 сати не буду промењене.

Упитан да ли ће учествовати на изборима када се поново одреди датум за одржавање, Обрадовић каже да ће се о томе договорити са остатком опозиције која чини Савез за Србију и додаје да ће са заједничким и уједињеним ставом изаћи пред јавност.

Одговрајаћи на питање у вези вакцине, Обрадовић је казао да Покрет Двери није против вакцинације, али постављају питање којим вакцинама, ко гарантује исправност тих вакцина и да ли поставити питање да ли су вакцине стране или домаће представља кривично дело.

Живковић о мерама, респираторима, помоћи, изборима...

Председник Нове странке Зоран Живковић сматра да су мере Владе у борби са епидемијом корона вируса уведене касно и да су погрешне.

На конференцији за новинаре у Дому Народне скупштине, Живковић је рекао да је у неколико недеља повећана смртност тамо где је држава директно одговорна, а то су старачки домови, да смо јуче имали скоро 250 заражених и да је питање колико ћемо их данас имати. 

Рекао је да смо имали прилику и да видимо "бајку о респираторима" и поставио питање о томе колико смо их плаћали и колико их је заправо набављено. 

Живковић је питао и да ли је Србија за помоћ коју је добила из Кине платила или је реч о хуманитарној помоћи, да ли смо од ЕУ добили милион или 95 и 100 милиона, као и да ли наша војска, полицииа и комуналне службе нису способни да обаве дезинфекцију објеката и улица, па су зато морали да дођу Руси.

Кад је реч о изборима казао је да ће о њима треба да се разговара након што Светска здравствена организација прогласи крај пандемије. 

За Видовдан, 28. јун, који се помиње као датум избора, датум каже да је то "прави датум за изборе које организује Александар Вучић", јер је у историји то дан једне од највећих српских трагедија након којег је отпочело 500 година ропства.

Алексић: Расправа о ванредном стању сада излишна

БЕОГРАД: Народни посланик Мирослав Алексић изјавио је данас да Народна странка неће учествовати у раду Скупштине на данашњој седници, јер је, каже, расправа о ванредном стању које је уведено пре месец и по дана сада бесмислена. 

Како је рекао новинарима у Скупштини, очекује се да Скупштина само потврди оно што је рађено у претходних месец и по дана.

Скупштина није расправљала о увођењу ванредног стања из политичких мотива, каже Алексић, јер власт није желела контролу и на тај начин је, тврди, "жртвовала здравље људи и животе људи".

Србија, сматра, није на време увела мере против епидемије вирусаом корона, а кад их је увела - одлучила се за најригорозније у Европи, а пре свега мисли на дужину полицијског часа.

Алексић каже и да је привреда у расулу, те да ои економске мере касне. 

Ћирић (ДС ): Посланици без прилике за расправу

Шеф посланичке групе ДС Зоран Ћирић рекао је данас да су посланици ДС доследни у одлуци да бојкотују седнице парламента и навео да је заказивање данашње било потребно, али да нема прилике да се води права расправа о тачкама дневног реда. 

Он је на конференцији за новинаре у скупштинском холу рекао да се од посланика само очекује да верификују 44 уредбе које је донела влада, без прилике да се о томе разговара. 

Сматра да је власт донела драстичне мере које нису адекватне и које су збуњивале грађане, да се са мерама заштите грађана каснило скоро 15 дана, као и да се више размишљало о изборима и сакупљању потписа. 

„Није логично да Скупштина није могла да заседа пре два месеца, када смо имали 120 заражених, а данас када имамо 8. 500 заражених заказујемо седницу само да би верификовали мере, без могућности да их променимо“, рекао је Ћирић. 

Каже да је све време трајала стална политичка кампања власти, да се избори најављују за крај јуна или почетак јула и да је очигледно да је и данашње заседање Скупштине у тој политичкој функцији. 

Ћирић је навео да ДС диже глас против различитог односа према помоћи коју је Србија добијала од различитих земаља у борби са епидемијом корона вируса. 

Наводи да дугујемо захвалност свима који су доставили помоћ, али да је важно да се не прећути да је највећа помоћ ЕУ, која од 2000. највише помаже нашу земљу. 

УДС учествује на седници,траже додатне мере за економију

Посланици Уједињене демократске Србије саопшстили су данас да ће на одговоран и озбиљан начин дискутовати у парламенту о свему што се дешавало у претходна два месеца. 

На конференцији за новинаре у Дому Народне скупштине, Марко Ђуришић посланик СДС која је део УДС, рекао је да напретка у обасти заштите здравља и у економији не може бити без бржих европских интеграција. 

Сматра да економске мере које су предузете неће одговорити на све проблеме са којима ћемо се суочити врло брзо. 

Ђуришић каже да је потребно укључити сво знање у привреди и академској заједници да се осмисле мере које ће покренути економију и смањити штету која је настала. 

Татјана Мацура, посланица Странке модерне Србије, која је такође чланица УДС, сматра да је постојала могућност да се седница парламента закаже у року од 48 сати од проглашења ванредног стања. 

Навела је да фромат данашње седнице није јасан, јер су, каже, данас изостала посланичка питања која су предвиђена сваког утрока на почцетку рада, а да су изостале и седнице надлежних одбора који треба да се баве мерама и законима на дневном реду. 

Негодовала је што је расправа обједињена и навела да УДС тражи да се дуплира време за расправу како би имали времена да говоре о свим тачкама. 

Радуловић: Ванредно стање уведено да би се одгодили избори

Ванредно стање је уведено зато да би председник Србије Александар Вучић имао оправдање да одгоди изборе на које му нико не би изашао, изјавио је данас лидер Доста је било Саша Радуловић наводећи да је уведено противуставно.

Радуловић је новинарима у Скупштини Србије казао да данашња седница у Скупштини Србије има противуставни дневни ред, који покушава да на противуставан начин прикрије противуставно увођење ванредног стања.

Према његовим речима, нигде нема објашњење нити због чега је уведено ванредно стање, а није образложен ни начин на који су увели.

„Према Уставу, председник, премијерка и председница парламента могу да прогласе ванредно стање ако је угрожена држава, а посланици физички нису у могућности да дођу до Народне скупштине“, казао је Радуловић.

Како је навео, у образложењу нема ни речи ко је и на основу чега проценио да Скупштина не може да се састане, а да би били у ситуацији да Скупштина не може да се састане потребно је „да се пуца по улицама“, па да се тражи алтернативна локација.

„То значи уставна одредба да Скупштина не може да се састане, ништа друго то не оправдава“, казао је.

Наводећи да је и даље на снази мера да не може да се састане више од две особе, радуловић је упитао како је могуће да данас Скупштина може да се састане.

Критиковао је и мере забране кретања рекавши да нигде у свету није забрањено и да су људи могли да шетају, али да је власти био потребан страх да би се одгодили избори.

Како каже, сада улазимо у фазу када је потребно да грађанима објаснимо да је ситуација боља и да вирус није толико опасан, како би се избори одржали што пре.

„Овај вирус јесте опасан, али за старе и болесне људе, за већину становништва није опасан. Према томе, затварање целе државе у кућни притвор за последицу има иживљавање над грађанима и с друге стране прикривање ситуације око избора“, навео је Радуловић.

Такође критиковао је и то што је урађен ребаланс буџета истакавши да то не може Влада Србије да уради, већ само Скупштина.

EUR/RSD 117.1420
Најновије вести