Весић: Ђилас тужи Град, а у његово време БГ био у колапсу

БЕОГРАД:  У Првом основном суду у Београду данас је настављено суђење по тужби коју је председник Странке слободе и правде и бивши градоначелник Београда Драган Ђилас поднео против заменика градоначелника Горана Весића због његових изјава.
Goran Vesić Foto: Tanjug/ F.Krainčanić
Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

"Ђилас је тужио Град Београд како би ми било забрањено да дајем изјаве у вези са његовим радом. Никада се није десило у Србији да бивши градоначелник или председник општине тужи своју општину или Град, осим 2014. године када је градоначелник Блаца тужио ту општине јер су му угинуле рибице у акваријуму које је оставио", рекао је Весић новинарима након суђења.

Предмет тужбе је, навео је он, то што је Ђиласа назвао бедником и лоповом, јер је зимус критиковао Град због чишћењем снега."Он има спор са мном као политичаром и не знам због чега у ово увлачи Град Београд, осим што се нада да ће моћи да наплати неки динар од грађана Београда на име некакаве одштете", рекао је Весић и додао да је Ђилас, док је био градоначелник, оставио дуг у износу од 1,2 милијарде евра.

Весић је рекао да је изнео доказе како је чишћен снег док је Ђилас био градоначелник који је, како је рекао, позвао 11.000 људи да чисте снег јер надлежене службе нису радиле, "бацио" 30.000 дневница и поломио 11.000 лопата."Рекао сам да је бедно да неко ко је био градоначелник и зна шта је природна непогода, сада напада неког другог због исте ствари. То је више него бедно", каже Весић.

На крају данашњег суђења Ђилас и његови адвокати су тражили од суда да изрекне забрану Весићу и другим Ђиласовим политичким противницима да у јавности износе критике о његовом раду, пренео је Весић, што сматра апсурдним.

"Да нам суд забрани да ми кажемо да су Ђиласове фирме од 2004. до 2013. године имале 619 милиона евра промета? Тражио је да суд забрани нама да говоримо о његовом раду. Значи он може сваки дан да лаже и напада председника Александра Вучића, мене...а нама суд да забрани да износимо било какве доказе о његовом раду", рекао је Весић и додао да би политичари требало да буду спремни да се суоче својим политичким противницима и да то само показује како Ђилас разуме суд и политику.

Упитан да ли је могуће да власт не може да утиче на институције да раде свој посао, да онај ко је крив одговара за то и да се међу политичарима престане са причама које се своде на "рекла казала" Весић је одговорио да то није могуће јер извршна власт нема никаквог утицаја на правосуђе.

"Ја сам представник Града Београда и ми, као Град, тек немамо везе са правосуђем, али нема ни влада. Нико нема право да утиче на правосуђе и ја мислим да је то нормално јер тако демократска друштва и функционишу", додао је Весић.

Ђилас је рекао да је ово трећи поступак који води против Весића за увреде и клевете које, додао је, износи на његов рачун.

"Овога пута смо поднели захтев суду да наложи трајну забрану вређања и увреда на мој рачун...и на даншњем суђењу Весић је остао при својим тврдњама да сам бедник и лопов, само је укинуо реч неспособан", рекао је Ђилас.

Он је додао да вређање није суштина политике и да на тај начин политичари не треба да се понашају.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести