Весић: Део опозиције би декретом да Ђиласа врати на власт

БЕОГРАД: Проблем је што је део опозиције данашњи округли сто представника власти и опозиције на Факултету политичких наука схватио као разговор о медијима, а у ствари скуп је био посвећен томе како треба политичке странке да се представљају у међима током кампање, изјавио је данас члан Председништва СНС Горан Весић. 
Goran Vesić Foto: Tanjug/ F.Krainčanić
Фото: Танјуг/Филип Краинчанић

Весић, који је учествовао на том округлом столу, рекао је на ТВ Прва да представници СНС нису дошли на ФПН да причају о медијима јер, наводи, о медијима не треба да причају политичке странке, нити странке треба да уређују медије. 

Део опозиције је, каже, очигледно дошао са идејом да треба направити неко обавезујуће упутство како ће медији да раде у кампањи што је, наглашава, супротно свим законима и супротно улози коју медији имају у савременом друштву.

СНС је, наводи, увек спремна да прича о свему што је конструктивно, али не може да прича о томе да Ђилас декретом и без избора дође поново на власт. 

"То није нешто о чему можемо да разговарамо и није била тема округлог стола", каже Весић и додаје да је део опозиције 42 своја захтева данас свео на два захтева која се односе на РТС и РЕМ. 

"Онда су рекли, ево сад ми предлажемо да ви ова два предлога усвојите у Скупштини, а онда се испоставља да један који се тиче РТС чак и не може да се усвоји у Скупштини, па су од њега одустали", каже Весић. 

Навео је да су 2014. донети закони у којима су учествовала сва медијска удружења и на које је ЕУ дала сагласност, а којима је предвиђено да РЕМ буде независно тело. 

"Не можете сада да кажете ''ми ћемо из странака да се говори ко ће бити члан'' РЕМ. Они тако разумеју власт, они очигледно разумеју да медији треба да послуже да их врате на власт без избора што није нормално", поручио је Весић. 

Весић је рекао да приватни медији имају право на свој политички став, а да јавни сервис мора да буде потпуно објективан. 

"Нисмо ни ми као владајућа странка задовољни тиме како ради јавни сервис, али не тражимо смене људи. Сви уредници на РТС су постављени у њихово време, а не када је Вучић постао власт у овој земљи", рекао је Весић. 

Поводом најаве дела опозиције да ће бојкотовати изборе ако се до 15. септембра не испуне захтеви, функционер СНС је рекао да свако има право да одлучи шта ће да ради. 

"Они и не излазе на неке изборе у Србији, јер немају довољну инфраструктуру, односно довољно чланова, бојкотују изборе, то је њихово право", навео је Весић, али и нагласио да немају право да спречавају грађане да изађу на изборе. 

Део учесника је данас напустио скуп на ФПН, а Весић каже да се све што је део опозиције причао на округлом столу свело на то да се Александру Вучићу забрани да буде у политици. 

"Они су се највише бавили тиме зашто је Вучић јуче отворио ауто-пут, па зато што га је направио.Могао је и Тадић да га направи, па да га отвара, па није. Ко би га спречио да га отвори, само што га није направио, пре тога Коштицница, па га није направио или Живковић, могао је он да га направи, што га није направио", навео је он.

Највећи проблем опозиције је, према Весићу, то што власт и председник Вучић раде и отварају путеве, па траже да Вучић престане да ради да би они били задовољни.

За разлику од неких, како каже, неразумних захтева опозиције, од невладиних организација су се на данашњем округлом столу, додаје, чули конструктивни предлози, као што је на пример да се изабере надзорни одбор у Скупшитни који би контролисао ток кампање. 

"Сагласили смо се, то пише у закону, али смо нагласили да од 2000. године тај надзорни одбор не постоји, ниједна власт пре нас није покушала да га изабере", рекао је Весић и навео да је председница парламента Маја Гојковић 2016. упутила позив свим странкама да дају предоге за надзорни одбор, али да ниједна од опозиционих странака које су у Скупштини није то учинила. 

СНС ће се, наводи Весић, одазвати сваком позиву на округли сто на који их организатори буду позвали и спремни су да разговарају о конструктивним предлозима у вези са надзорним одбором и попуњавањем недостајућих чланова РЕМ. 

"Спремни смо да разговарамо и око тога да се дефинише шта може функционер да каже у свом наступу радећи свој државни посао, а шта је кампања, да се те две ствари раздвоје, али не може да се забрани државном функционеру да покаже шта је урадио. То је његова политика, он тиме показује бирачима шта је урадио", каже Весић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести