Тренер рукометаша Војводине Борис Ројевић руши рекорде: Напад побеђује, одбрана осваја

Безмало целу деценију Војводина влада домаћом рукометном сценом.
Boris Rojevic
Фото: Борис Ројевић, фото: РК Војводина

Власник је осам титула и шест Купова. Стратег Борис Ројевић може да се похвали да за три године, колико предводи сениорски састав, има фишеровски резултат - осам трофеја од осам покушаја.

Пре неки дан Војводина је у Смедереву освојила трофеј Купа, а како сада ствари стоје само теоретски неко може да јој одузме титулу, јер седам кола пре краја шампионата има предност од четири бода у односу на првог пратиоца Металопластику, а мала је вероватноћа да неку од преосталих утакмица може да изгуби.

Да ли сте се уморили од  освајања трофеја?

- Никако! Сваки пут страст је иста, из сезоне у сезону и већа. Рукомет је мој живот и сваки пехар различито доживљавам. Најтеже ми је било приликом освајања првог трофеја пошто нисам ја селектирао екипу, било је изузетно тешких  момената. Са два тинејyера (Томић 18 година и Николић 16) освојио сам први пехар, када је пола екипе било повређено, а друга половина увређена. Сваки трофеј ми је драг на свој начин. 

Можете ли да појасните Војводинину доминацију уназад девет година?

- Суштина је у систему. После прве моје сезоне сложио сам екипу, а неки играчи су морали да оду. Један од главних добитних аргумената је био тај да сам бирао играче и сараднике, добре људе спремне да се посвете и подреде колективу. Радимо по пет-шест сати дневно (два тренинга и видео анализа) имамо одличну атмосферу, тако да резултати једноставно нису могли да изостану. Имао сам и максималну подршку управе.


Војводини не треба помоћ судија

Ретко се деси да вас, када освојите трофеј, неко од ривала не прозове да су судије биле на вашој страни?

- Спремни смо да свако ко мисли да је оштећен да му платимо експертизу, али се плашим да ће се онда видети да се управо ривалима мало помогло. Сваки пут уз анализу утакмице урадимо и анализу суђења. Одговорно тврдим да ни на једној такмици Војводини нико није дао ни једну, једину лопту, а и не треба јој помоћ судија. Када погледам остале спортове, првак се увек прозива да има судије на својој страни. То се увек ради са намером. Када арбитри деле правду Војводини суде нам лошије да их сутра не би неко, као што је то урадио тренер и играч Партизана, прозивао. Једноставно улазе са притиском да их неко не прозове да су нагињали на нашу страну, па онда ми будемо оштећени, а ривалима доделе три-четири лопте. Ривалима ни то није довољно - хоће десет. Знају да нису оштећени, али намерно притискају судије да би добили још коју лопту - сматра Ројевић.


Која је предност Војводине у односу на највеће ривале?

- У највећој мери у ономе што сам већ рекао (рад, бирању правих момака, атмосфера...). Прве године имали смо ми неколико великих играчких имена, која су отпадала са “повредама”, па сам остао са клинцима, пивотом Ратковићем, јединим левим беком Томићем, Николићем, па смо узели трофеј. Да су остала та велика имена, која нису била сјајна за колектив, можда бих прошао као моји претходници, који су остали без трофеја. Нашу снагу видим у одабиру добрих и вредних људи, уз добар и квалитетан рад и међусобно поштовање. Веома је важно да играчи буду задовољни.

Војводина је показала да из кризних тренутака на утакмици зна да изађе као победник.

- По природи сам тренер дефанзивац и моја је филозофија ове игре да напад побеђује, док одбрана осваја. Ево, три године за редом то даје резултат. Наш систем одбране доноси резултате. Последњи пример је из финала Купа када нам је Металопластика дала свега 17 голова, а иначе постижу и по 30.

На домаћој сцени остварили сте резултате који могу да се пореде са Металопластиком из најславнијих дана. Зашто нема значајнијих успеха на међународној сцени?

- Не бих се сложио с тим. Ми последње две године у Сеха лиги имамо најбољи резултат од свих српских клубова. Ове године се нисмо пријавили за ЕХФ такмичења због короне, а претходних смо имали добре партије. Највећи проблем је било играње квалификација за Лигу шампиона. За то такмичење ми имамо изузетно скроман буyет и не можемо да се равноправно надмећемо са куд и камо богатијим клубовима. Примера ради, када смо пре неку годину играли ЛШ мало је фалило да се угаси клуб.  

Да ли верујете да ће Војводина сезону завршити са још једном титулом, деветом по реду?

- Верујем, само биће теже него што се то у овом моменту очекује, пошто имамо много повређених играча и потрошених у Купу. Следе нам две најважније првенствене утакмице, у Панчеву и са Железничарем на нашем терену. Ако успемо да славимо против Динама, а неће да буде лако, одрадили бисмо 80 одсто посла и сасвим бисмо се приближили новој титули – предвиђа  Ројевић.

Јово Галић

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести