Билијар столови из Војке чувени у целом региону

Директор компаније “Пионир” из Војке Рајко Марјановић каже да три деценије баве производњом билијар столова и то једини у Србији, као и у региону.
Direktor kompanije “Pionir” iz Vojke Rajko Marjanović Foto: R. Hadžić
Фото: Директор компаније “Пионир” из Војке Рајко Марјановић Фото: Р. Хаџић 

- Основни производи, билијари, су нам остали исти, али смо правили и игре на срећу, као и столове за стони фудбал, хокеј, које и данас имамо у понуди. Сада се бавимо доста и ентеријерима, али одувек су на првом месту билијари - каже Марјановић.

Он сам прилично добро игра билијар, што ни не чуди с обзиром да му је ова игра стално на дохват руке, изложена у продавници, иза које се налази и фабрика за производњу билијар столова.

Он сматра да је билијар у Србији све популарнији, али продаја зависи и од присутности у медијима.

- Иако се билијар највише игра рекреативно, приметно је да се повећава и клупско такмичење и постоји билијар лига - каже Марјановић и истиче да нема града из ког немају купце, нити ИТ фирме да није купила билијар “Пионир”, као ни хотела.

Фото: Билијар столови из Војке чувени у целом региону Фото: Р. Хаџић  

Наш саговорник нам појашњава да је америчка “пул” игра код нас најзаступљенија, постоји још снукер и карамбол.

- Око 70, 80 одсто се игра амерички пул, сада је у повоју снукер игра, а карамбол спада у најмање, али и у најстарије игре - истиче Марјановић. - Правимо све врсте билијара и годишње продамо више стотина комада и бележимо сталан раст, билијар никако није у стагнацији.

Он објашњава да постоји база купаца што чине угоститељске радње које наплаћују игру, затим билијаре купују хотели којих је све више, али и домаћинства, као и људи који развијају сеоски туризам, такође убацују билијар у своју понуду.

- Људи на “Букингу” на пример када траже да изнајме приватни смештај преко интернета, све гледају, да ли имате у понуди билијар, пикадо, стони фудбал, то је одмах примамљивије за млађе да се одлуче за такву врсту смештаја - каже Рајко Марјановић. - Све већом појавом ИТ фирми, али и канцеларија за младе, с њима имамо добру сарадњу и зато наш проценат продаје не пада, већ само расте.

Раније је ова фирма имала изложбени салон у хотелу “Хајат” у Београду, али променом власника и високе закупнине, фирма је одустала од промоције овог типа.

- Колико дуго постојимо, када неко каже “Пионир” зна се да су то билијари. Нама реклама није ни потребна. Довољно је да укуцате у претрази на “Гуглу” билијар и изађе име наше фирме и где се налазимо. Увек смо први на претраживачу, јер смо и једини - напомиње Марјановић. - Присутни смо у огласима и на друштвеним мрежама “Фејсбуку”, “Инстаграму”.

Фото: Кугле се увозе Фото: Р. Хаџић

Конкуренцију, ако се тако може назвати, чине им само накупци, али они  продају билијаре на комад, месечно по један сто, што њима не представља “претњу” за посао.

- Цене столова крећу се од дечијих који коштају 150 евра, до снукер стола величине четири са два метра, који ни не може да стане у изложбени салон због величине и кошта 3.300 евра и то су они столови који се могу видети на такмичењима на “ЕуроСпорту” - каже Марјановић који зависно од сезоне запошљава 10 до 20 радника.

Као и кад је врста стола у питању када говоримо о цени, исти је случај и са билијарским куглама, с тим што се кугле увозе, за разлику од столова који су домаће производње.

- Кинеске кугле су најјефтиније, док су најскупље, па и најквалитетније белгијске направљене од арамита који је признат и на такмичењима. И он се дели у више групација по квалитету, те и цени, па такмичарске кугле за Европско првенство коштају 33.600 динара, али се могу купити и приступачније кугле за 14.000 динара - каже наш саговорник.

        Маша Стакић

Пројекат “Стара Пазова актуелно” реализује “ДВП Дигитал”, а суфинансира Општина Стара Пазова.Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства.

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести