МИНИСТАР ПОЉОПРИВРЕДЕ АЛЕКСАНДАР МАРТИНОВИЋ НА МЕЂУНАРОДНОМ САЈМУ ПОЉОПРИВРЕДЕ Србија има врхунску органску храну за светску пијацу

Међународни пољопривредни сајам је једна од најзначајнијих привредних манифестација у Србији, истакао је министар пољопривреде, шумарства и водопривреде др Александар Мартиновић приликом јучерашњег обиласка штандова са делегацијом Републике Малави.
1
Фото: Слободан Шушњевић

- Важно је да се нагласи да и Република Малави и Габонска Република, која нам је такође у посети, представљају једно велико потенцијално тржиште за наше пољопривредне произвођаче - рекао је др Мартиновић.

- Ми са земљама Африке традиционално имамо пријатељске односе. Како ми је речено, наши пријатељи из ове две републике имају велику потребу за пољопривредном механизацијом, различитим врстама пољопривредних производа, нашом семенском робом и заинтересовани су за пренос знања које могу да стекну од наших пољопривредних факултета и реномираних института. Мислим да је ово један важан догађај на ком људи који долазе из наших пријатељских земаља могу на лицу места да се увере како изгледа не само Сајам, него целокупна слика српске пољопривреде.

Будући да се 47 одсто целокупне наше производње пласира на тржиште Европске уније, које је веома захтевно и броји око 500 милиона становника, према речима министра, то је доказ да наши произвођачи испуњавају веома високе и строге критеријуме када је реч о квалитету и безбедности хране.

Фото: Слободан Шушњевић

- То је важна информација коју можемо да пласирамо када разговарамо са представницима других земаља а које су заинтересоване, баш попут Малавија и Габонске Републике, за увоз наше хране - додао је др Мартиновић.

 


Вода је непроцењив ресурс

Министар пољопривреде Александар Мартиновић обишао је штандове излагача на Међународном пољопривредном сајму, а након тога је, заједно с директорима ЈВП „Воде Војводине” и ЈВП „Србија воде” Срђаном Кружевићем и Гораном Пузовићем, учествовао на панелу „Одговор Србије на последице климатских промена”.

- Вода је непроцењив ресурс и Влада Србије, Министарство пољопривреде и јавна предузећа „Србијаводе”, и „Воде Војводине” предузимају све неопходне кораке да се заштити и унапреди водна инфраструкутра и тиме одговори на опасности које проузрокују климатске промене -  поплаве и суше које су све чешће и интензивије – рекао је Мартиновић. - Пољопривреда је на удару екстремних временских услова који изазивају велике штете  па је зато и те како важно заједничко и одговорно деловање и брига о водним ресурсима јер се само тако долази до правог резуултата. 


Фото: Слободан Шушњевић

- Што се тиче органске производње, пријатељи из Малавија и Габонске Републике су изразили велико интересовање за нашом органском производњом. Пре свега желе да стекну знања о томе, односно како се праве органски производи у Србији, али и како да те наше производе пласирамо на њихово тржиште. Оно на чему ћемо као Министарство и Влада да порадимо у наредном периоду, јесте да више улажемо и помажемо наше произвођаче који се баве органском производњом, зато што је то, очигледно, врста хране која је све више тражена на домаћем и светском тржишту. Ми смо обишли неколико штандова реномираних домаћих произвођача органске хране и заиста смо поносни када пријатељима покажемо само део онога чиме Србија располаже у области пољопривреде, а посебно у области органске производње.

Е. Д. Н.
Фото: С. Шушњевић

EUR/RSD 117.0706
Најновије вести