Мање младих на евиденцији незапослених

БЕОГРАД: Према евиденцији Националне службе за запошљавање, уочен је тренд смањења броја младих на евиденцији незапослених, а у првој половини ове године мерама активне политике запошљавања обухваћено је око 22.000 младих особа.
nsz, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Од тог броја 4.000 младих људи користило је директну финансијску подршку, наводи се у саопштењу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Поводом Међународног дана младих, из министарства истичу да је континуирана подршка младима и унапређење њиховог положаја на тржишту рада један од приоритета рада министарства, а пружање подршке младима наставиће се кроз мере које имају за циљ јачање мотивације за активно тражење посла и припрему за тржиште рада, као и мере стручног оспособљавања и запошљавања.

Велика подршка државе укључивању младих на тржиште рада огледала се и у реализацији програма „Моја прва плата", који је спроведен у два циклуса, у 2020. и у 2021. години, а који је у Бриселу добио међународно признање. У току прва два циклуса овог програма било је укључено око 18.000 младих.

Имајући у виду одличне резултате у реализацији овог програма, будући да је након првог циклуса више од 42,2 одсто корисника тог програма запослено и да се очекује да најмање 50 одсто корисника буде запослено после завршетка другог круга.

Из Министарства су саопштили да су у току завршне припреме за спровођење трећег круга програма „Моја прва плата".

У циљу унапређења положаја младих на тржишту рада, Република Србија је почела и рад на увођењу програма Гаранције за младе, који подразумева да млади добију квалитетну понуду за посао, наставак образовања, праксу или учење кроз рад у року од четири месеца од уласка у статус незапослености или напуштања, односно завршетка формалног образовања.

Влада Републике Србије основала је Координационо тело за израду и праћење спровођења Плана имплементације Гаранције за младе, а у току је рад на припреми Нацрта плана имплементације тог програма.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести