ПКС: Накнада за флаширану воду смањена за 12 одсто

На иницијативу Привредне коморе Србије (ПКС) смањен је износ накнаде по литру продате флаширане воде за 12 процената у односу на износ из 2016. године, што домаћим произвођачима омогућава конкурентнији положај на тржишту Европске уније и земаља окружења, саопштено је данас из ПКС.
Voda
Фото: Dnevnik.rs

Новом Уредбом о висини накнаде за воду за 2017. годину, коју је Влада усвојила на седници 13. априла, накнада је умањена за 12 одсто, чиме је овај износ враћен на ниво из 2012. године.

Уредба о висини накнаде за воде за 2017. годину је резултат успешне сарадње ПКС и Министарства пољопривреде и заштите животне средине, које је разумело потребу привреде да се на овај начин пружи подршка за унапређење конкурентности наших производа, како на домаћем, тако и на тржишту региона и ЕУ.

Разговоре поводом иницијативе за смањење накнаде са Министарством пољопривреде и заштите животне средине покренула је Групација произвођача минералних вода, воћних сокова и безалкохолних пића ПКС.

Произвођачи су задовољни усвојеном Уредбом и виде је као значајан корак на унапређењу конкурентности. Истичу важну улогу ПКС и иницијатива усмерених на побољшање услова пословања и инвестиционог потенцијала својих чланица.

"Донета Уредба за нашу компанију је веома значајна. Желели бисмо да истакнемо да је ово првенствено похвално због успостављања конкурентности у односу на увозне флаширане воде, али и да на овај начин отварамо могућност и нашој регионалној конкурентности", рекла је Андреа Радоњић, менаџер у компанији Кока кола ХБЦ. 

"Истовремено, овим можемо помоћи извозном потенцијалу са једне стране, као и могућности реинвестирања од умањеног износа накнаде у проширење домаћег пословања, било кроз јачање бренда, проширење асортимана или појачану дистрибуцију, са друге стране. Захваљујемо Привредној комори Србије и Удружењу индустрије минералних вода на вишемесечном залагању да ова Уредба буде усвојена“, додала је она.

У компанији Књаз Милош смањење накнаде за воде од 12 одсто виде као први корак у јачању конкурентности домаћих произвођача у односу на регионалне.

"Надамо се да је ово и први корак ка усаглашавању накнаде у Србији са накнадама у региону и ЕУ, и усвајању предлога индустрије да се накнада смањи за 30 одсто у односу на накнаду из претходног периода. Оваква одлука за нас је знак да Влада Србије препознаје потребу да се ојача домаћа производња и исправе грешке учињене још 2007. године, када је накнада повећана за 40 одсто, што је домаће произвођаче довело у неравноправан положај у односу на произвођаче из региона и значајно отежало извоз“, изјавила је директорка одељења правних послова у компанији "Књаз Милош“ Адријана Деспотовић.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести