Скупља нафта, цена Брента близу 70 долара

ЊУЈОРК: Цене нафте су благо ојачале данас, при чему се Брент приближио нивоу од 70 долара за барел, пошто су снажни економски подаци из САД и оптимизам у погледу поновног раста глобалне потражње нађачали страховања трговаца од могуће веће понуде из Ирана након укидања санкција.
nafta
Фото: Freeimages, ilustracija

Америчка нафта WTI ојачала је на преподневом трговању на Њујоршкој робној берзи за 0,82 одсто на 67,40 долара по барелу, а цена северноморске нафте Брент је порасла за 0,66 процената на 69,86 долара за барел, према подацима портала oilprice.com, који прати кретање цена "црног злара" у реалном времену.

Међу трговцима је данас превагнуо оптимизам да ће поновно отварање економија и интензивирање путовања у Сједињеним Државама и Европи подстаћи потражњу за горивом, над забринутошћу која је владала у већем делу ове недеље због ширења коронавируса у деловима Азије и потенцијалног повратка иранске нафте на тржиште.

Поред тога, тржишни аналитичари у великом броју очекују да ће Организација земаља извозница нафте (ОПЕК) и њени савезници поново потврдити, на састанку следећег уторка, планове о повећању производње од 1. јула за 840.000 барела дневно (bpd).

То се у стручним круговима тумачи као сигнал да је тржише у добром стању да апсорбује додатну понуду јер ће потражња расти са поновним отварањем економија.

Русија процењује да је глобално тржиште нафте тренутно у дефициту за око милион барела дневно, изјавио је ове недеље потпредседник владе Александар Новак.

Почетком ове седмице, инвестичиона банка Голдман Сакс је задржала своје процене да ће цене нафте порасти на 80 долара по барелу до краја године, чак и у случају да се иранска нафта врати на тржиште.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести