Шопинг лудило усред короне

БЕОГРАД: Реке људи, највише младих, уливале су се данас у тржне центре по Београду у потрази за јефтинијим стварима које су трговци нудили у оквиру акције Црни петак, одомаћене последњих година и код нас.
д
Фото: Танјуг/Тара Радовановић

Док је у преподневним сатима изгледало да ће се људи због епидемиолошке ситуације ипак суздржати од опседања радњи, како је дан одмицао било је све јасније да је порив за повољном куповином јачи од страха од могуће заразе због боравка у затвореном простору са доста људи.

Тако је екипа Танјуга око 13.30 сати испред једног великог београдског тржног центра била сведоком река људи који чекају да уђу упркос упозорењима и подацима о хиљадама новозаражених од корона вируса.

Да купе нешто по повољнијим ценама хрлили су најјвисе млади, али је било и средовечних, док старијих грађана нешто мање.


Кон: Организатори Црног петка директно одговорни за последице

Епидемиолог и члан Кризног штаба Предраг Кон рекао је данас да нема ништа добро да каже речи по питању одржавања "Црног петка" и гузвама које су данас уследиле и истиче да је онај ко је то организовао директно одговаран за све оно што буду последице по тренутну епидемиолошку ситуацију.

Он је на конференцији за новинаре истакао да му није најјасније како је сада одржавање "Црног петка", који даје попусте и ствара гужве испред и у тржним центрима, најважније, када је данас, додаје, 57 умрлих од ковида-19.

"Онај ко организује ''Црни петак'' директно је одговоран за све оно што буду последице. Ако се поштују мере и ако се обезбеди да то функционише, то би могло и да се ''прогута'', али ако је чињеница да се стварају гужве испред, та одговорност се преноси на оне који су то организовали", рекао је Кон, уз констатацију да није у надлежности кризног штаба да ту акцију забрањује.


Без маске се није могло ући, али су се због великог броја купаца пред многим радњама стварале гужве и чекало се у редовима.

Редови су били највећи испред продавница где се продаје одећа или обућа. Испред једне од њих у реду смо избројали 25 муштерија, углавном девојака.

Неспорно је да су се редари трудили да у радње улази мање људи, онолико колико је прописано према њиховој квадратури и тако спречавали гужве у самим продавницама, али то није могло да спречи редове испред продавница као и у холовима између њих.

Фото: Танјуг/Драган Кујунџић

А сами попусти и акција Црни петак, као и све друге акције, за неке су били добри, а за неке чист промашај.

Средовечни Београђанин, међу ређима који је из тржног центра изашао без кеса са купљеном робом, рекао нам је да Црни петак није као што га представљају, јер се на попусту нуде ствари које нису занимљиве за већину купаца.

Тако ни он није нашао на попусту модел мобилног телефона који је хтео да купи.

„Велика је гужва и нема рачуна чекати“, његова је оцена.

За разлику од њега, две младе девојке изашле су задовољне са кесама пуним одеће коју су пазариле на попусту.

„Купиле смо јакне, капуте, торбу. Попусти су одлични, између 30 и 50 одсто“, рекла нам је једна од њих.

Задовољне због добре куповине отишле су кућама а што се короне тиче и оне су, као и остали који су данас обилазили радње, сматрали да су свој дуг према овој бризи одужиле тиме што су носиле маске и придржавале се мера заштите који су запослени у радњама спроводили.

А оне су се осим ношења маски, углавном сводиле на ограничавање броја присутних у радњама.

То је по мишљењу младих било довољно.

"Испред сваке продавнице има по једна особа која проверава да ли су испоштоване мере и да ли је ушло онолико људи колико сме да уђе тако да је без обзира што је гужва, унутра изненађујуће пријатно и што људи пазе на мере и на целу ситуацију која се одвија унутра“, рекао нам је један млади Београђанин.

За њега је, што се попуста тиче, овај Црни петак коначно онакав какав и треба да буде, јер су попусти значајни.

Слушалице које је купио и које ће му, како каже, бити потребне због онлајн наставе, продаване су на попусту од 40 одсто.

Тако нешто дуго је чекао.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести