Трговци, ИТ стручњаци, машинци и даље најтраженији

БЕОГРАД: На домаћем тржишту послова су у осам месеци 2019. године и даље били најтраженији трговци, ИТ стручњаци и машинци, док је као и претходне године, најтеже било доћи до фризера, кувара, зидара и столара, према резултатима анализе сајта poslovi.infostud.com.
programeri, pixabay.com
Фото: pixabay.com

У истом периоду, регистрован је 17-процентни пораст броја огласа на том сајту, пошто је по истеку авуста 2019. године било објављено 32.402 расписаних радних места у односу на 27.689 активних огласа у првих осам месеци 2018. године, наводи се у саопштењу Инфостуда.

Са порастом броја огласа за посао, повећао се за скоро три одсто и број кандидата који су конкурисали на расписане позиције, те је у првих осам месеци ове године конкурисало преко 172.000 кандидата.

Категорије послова у којима су огласи најчешће објављивани су: трговина и продаја, ИТ, машинство, администрација и електротехнике.

У ИТ области најтраженији су били: JavaScript Developer, Java Developer, IT Help Desk / Support, .NET Developer и PHP Developer.

С друге стране, најтраженије позиције ван ИТ области су биле: продавац, комерцијалиста, возач, магационер, телефонски оператер и административни радник.

На тржишту послова који не захтевају висок степен стручне спреме је и даље најтеже доћи до кадрова из области неге лепоте (фризер, козметичар), угоститељства (кувар, месар, пекар), грађевине (армирач, зидар ) и машинства (аутолимар, металоглодач, столар).

Средња стручна спрема је, како показује анализа, и даље траженија, јер су је послодавци тражили за више од половине укупног броја расписаних огласа за посао.

С друге стране, за свега 11 одсто послова био је неопходан завршен факултет или мастер, а за 35 одсто послова висока школа или bachelor.

Поново је, како је оцењено, забележено неслагање у понуди и потражњи кроз стручну спрему кандидата који су конкурисали на понуђене послове, тако да су у потрази за послом у већој мери били кандидати са завршеном вишом школом, факултетом и мастером, него кандидати са средњом стручном спремом.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести