Брнабић посетила ФПМ Агромеханику у Бољевцу

БОЉЕВАЦ: Премијерка Ана Брнабић посетила је данас предузеће ФПМ Агромеханика у Бољевцу, које је један од највећих произвођача пољомеханизације у Југоисточној Европи.
Ana Brnabic u Agromehanici/Tanjug
Фото: Tanjug

Брнабић се на састанку са председником компаније Љубинком Гобељићем упознала са историјатом фирме, тренутним стањем и плановима даљег рада ФПМ Агромеханика и обишла изложбу производа и производних погона предузећа.

Присуствовао је и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.Та бољевачка фирма сарађује са индијском компанијом Соналика, чије тракторе Солис склапа у Бољевцу.ФПМ Агромеханика је пример успешне приватизације и та фирма је некадашња чланица ИМТ-а, у чију модернизацију је до сада уложено више од 11 милиона евра.

То бољевачко предузеће извози више од 70 одсто својих производа на 34 инострана тржишта, највише у Украјину, Немачку и Алжир.Директно запошљава 250, углавном високообразованих радника са територија општина Бољевац, Зајачар и Бор.

Компанија Агромеханика укључена је од прошле године у систем дуалног образовања. На иницијативу компаније, уз подршку ПКС и Министарства просвете, науке и технолошког развоја, у Бољевцу је отворено одељење за машинска занимања: 20 ученика се школује за два образовна профила - техничара за компјутерско конструисање и оператера машинске обраде.

Осим основног производног програма, механизације за тракторе, компанија услужно производи и велики број делова и склопова за друге произвођаче пољопривредне механизације, као и за фирме из других сектора привреде.Комунални мулчар, рото дрљаче, дискасте косачице и растурачи ђубрива неки су од новитета ФПМ Агромеханике.

Брнабић: Све указује да Фијат остаје, ускоро разговори

БОЉЕВАЦ:  Премијерка Ана Брнабић је изјавила данас да ће ускоро имати разговоре са представницима Фијата, као и да све указује на то да ће та компанија остати у Србији.

"Имамо све индиције да ће Фијат остати у Србији, надамо се да ћемо ускоро видети њихове инвестиционе планове. Ја ћу као представик државе имати ускоро разговоре са њима, јер желим да чујем тачно шта су њихове инвестиоцне одлуке, али сам данас много мање забринута за раднаке Фијата и Крагујевца него што сам била пре годину дана када смо имали штрајк у Фјату", рекла је Брнабић новинарима у Бољевцу.Она је тамо посетила предузеће ФПМ Агромеханика.

На питање да ли ће са Фијатом бити продужен уговор пошто истиче ове године, Брнабић је казала да је влада спремна за даље разговоре, али да жели прво да види која ће бити понуда те компаније."Желимо да видимо која је њихова понуда према радницима и према држави. Очекујемо да она буде у најбољем интересу радника и државе и у односу на њихову поуду ћемо реаговати", каже премијерка.

Истакла је да Крагујевац са фирмом "Милановић инжењеринг" коју је преузео Сименс сада има потпуну другачију песпективу, као и да сада много лакше улази у даље разговоре са Фијатом него пре годину дана.

"Срећна сам због Крагујевца и мислим да ће за годину, две то бити један од градова коме ће бити потребна нова радна снага односно да то више неће бити, како су пре називали, долина глади", навела је премијерка.

 

До краја јуна инвестициони план за проширење Банатског двора

Премијерка Ана Брнабић је изјавила данас да ће до краја јуна добити тачан инвестициони план за проширење гасног складишта Банатски двор.Брнабић је, одговарајући на питање новинара у Бољевцу докле се стигло у преговорима са Гаспромом да копнени крак гасовода Турски ток прође кроз Србију, рекла да се припремамо за евентуално прикључење том пројекту.Како је рекла, постоји добра комуникација са том руском компанијом, а влада ''не чека скрштених руку'' њихове инвестиционе одлуке.

"Јуче сам имала састанак са (министром Александром) Антићем и (Душаном)Бајатовићем о приоритетним пројектима. Имамо добру комуникацију са Гаспромом и очекујемо инвестиционе одлуке. Имамо пројекат изградње гасне интерконекције до Бугарске и кренули смо у експропијацију и пројектовање, а до краја јуна ћемо имати и тацан инвестициони план за просисрење Бнатског двора", рекла је она.

Брнабић је подсетила да је раст БДП-а у првом кварталу ове године износио 4,6 одсто у односу на исти период 2017. и нагласила да и по питану енергената треба да испратимо раст наше привреде.

EUR/RSD 117.1155
Најновије вести