„Банатски Двор” пун гаса

До почетка грејне сезоне остало је дестак дана, а потрошачи који користе природни гас, а међу њима је и највећи број топлана, као и индивидуални потрошачи гаса,

не треба да брину да ли ће тог енергента бити. Наиме, из компаније „Гаспром” је, након састанка председника УО „Гаспрома” Алексеја Милера и генералног директора ЈП „Србијагас” Душана Бајатовића, саопштено да је Подземно складиште гаса „Банатски Двор” спремно за предстојећу зиму. Истакнуто је да је уочи наступајуће зимске сезоне завршено утискивање гаса у то складиште, чији активни капацитет износи 450.000.000 кубних метара, што је додатна гаранција да ће предстојећа грејна сезона бити успешно завршена.

Дакле, већ сад је у складишту довољно гаса, а да подсетимо, захваљујући том веома значајном енергетском објекту, Србија је значајно повећала сигурност снабдевања тим енергентом. Наиме, чак и ако би дошло до проблема у снабдевању, као што се раније у више наврата дешавало, и престала испорука гаса из правца Украјине, количине у складишту у Банатском Двору довољне су за око три месеца потрошње, наравно, за приоритетне потрошаче – школе, обданишта, становништво, али не и привреду. Сасвим је сигурно да се не може поновити ситуација од пре неколико година, када је Србија потпуно остала без гаса.

Ипак, за сада се не најављује да би могло доћи до било каквих поремећаја у снабдевању природним гасом из Русије преко Укарјине, а да ли ће потрошачи, пре свега индивидуални, ове грејене сезоне више користити природни гас за загревање домаћинства него што су то чинили прошле, али и неколико година раније, видеће се. Наиме, повећање потрошње могло би се очекивати јер је сада кубни метар природног гаса око 15 одсто јефтинији него почетком прошле грејне сезоне, а због високе цене гаса, многи потрошачи једноставно нису били у могућности да плаћају рачуне, који су за месец премашивали износ од 15.000 динара, па су се окренули другим енергентима, углавном угљу и огревном дрвету.

Занимљиво је да, и поред тога, потрошња гаса расте: на основу података из „Гаспрома”  Србији је прошле године испоручено око четвртину више гаса него годину раније: 1,7 милијарду кубних метара, што је 23,6 одсто више него 2014, а на основу садашњих показатеља, до почетка овог месеца  испорука гаса већа је 6,8 одсто у поређењу с истим периодом лане.

Д. Млађеновић

 

Капацитет испоруке пет милиона кубика дневно

Подземно складишпте гаса „Банатски Двор” има максималан капацитет испоруке пет милиона кубних метара дневно. То значи да се из њега може надоместити готово половина зимске дневне потрошње гаса, која је око 10.000.000 кубика, а у екстремним ситуацијама, када је температура изузетно ниска, потрошња се може попети и на 12.000.000 кубика гаса дневно.

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести