СТУДИРАО У КИНИ, ПА СЕ ВРАТИО У СРБИЈУ Павле из Чачка од отпадног стакла прави јединствене ЕКО ПЛОЧЕ! Ево где се највише користе (ФОТО)

ЧАЧАК: Павле Милошевић након завршених студија у Кини вратио се у Србију и са супругом Маријом решио да започне приватан бизнис.
r
Фото: RINA

Два млада иноватора одлучила су се за јединствен еколошки пројекат, производњу плоча од стакла које се користе у грађевинској индустрији и могу да замене уобичајене материјале као што су мермер, дрво или гранит.

Еко-плоче су први овакав производ направљен у Србији. Слична производња постоји још само у једној америчкој компанији. Овај производ направљен је од стакла и цемента и потпуно је еколошки. Идеја је потекла од супруге која се бавила производњом саксија комбинацијом управо ових материјала, рекао је Павле за РИНУ.

Еко-плоче, специфичног дизајна до 70 одсто направљене су од отпадног стакла, које се меље и меша са цементом, а потом суши, пече и полира. Овакав процес ће имати вишеструки значај за локалну заједницу, јер велике количине стакла завршавају закопане на санитарним депонијама, а врло мали проценат буде рециклиран.

Укључени смо у процес циркуларне економије, тако што стакло које је завршило на отпаду поново враћамо у производни процес. На тај начин смањује се и колилчина отпада, али и продужава век депоније јер стакло је изузетно кабасто и тешко се разграђује, рекао је Павле.

Фото: RINA

Свој производ су дуго времена развијали у својој, али и у лабораторији Иновационог центра Технолошко-металуршког факутета у Београду. После више од 2.000 експеримената и 18.000 лабораторијских мерења, успешно смо развили материјал који превазилази индустријске стандарде естетике и квалитета. Свој производ су унапредили,сертификовали а затим и пре годину дана започели продају.

Ове плоче су веома употребљиве. Могу се користоти за све врсте столова, кухиње, зидове, баштенски мобилијар, за шанкове. Оно што има даје посебну драж јесте јединственост, јер се никада не може предвидети тачан положај стаклених елемената у готовом производу, закључује Милошевић.

РИНА

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести