Више од трећине купаца биткоина - крипто аналфабете

ЊУЈОРК: Будући да је кретање цене биткоина и његово достизање нових рекордних вредности и даље међу главним вестима бројних медијских кућа, ова крипто валута сваког дана привлачи све више инвеститора.
bitkoin, pixabay
Фото: pixabay.com, ilustracija

Међутим, крипто-почетници не истражују много пре него што се упусте у рударење или инвестирање у биткоин, открива недавно истраживање софтверске компаније Кардифај.

Подаци прикупљени од 750 инвеститора у анкети спроведеној од 5. до 12. фебруара, у периоду током којег се цена једног биткоина попела са 37.000 на 47.000 долара, показују да само 16,9 посто инвеститора који су купили овај дигитални новчих „потпуно разуме“ вредност и потенцијал криптовалуте, док 33,5 одсто купаца или не зна ништа о овој области или је ниво њиховог знања "у повоју", преноси ЦНБЦ.

ипак, недостатак знања или разумевања није их спречио од куповине те виртуелне валуте.

Анкета открива да више од 40 процената свих крипто куповина долази од нових инвеститора. Томе је делимично допринео растући тренд прихватања биткоина као средства плаћања. У протекла два месеца, и ПејиПал и финтек компанија Сквер додали су га на своје платформе за онлајн плаћања.

Резултати анкете такође показују да је многе нове инвеститоре на акцију подстакао страх да не пропусте прилику да зараде. Више од трећине испитаника истраживало је дигиталне валуте мање од месец дана пре куповине, а сваки четврти купац је рекао да се у то упустио у нади да ће у кратком року профитирати.

Обим улагања у криптовалуте је у јануару ове године био 23 пута већи него 2019. године, наводи Кардифај, при чему је просечан појединачни износ куповине порастао на 1.212 долара у односу на само 432 долара у истом мешецу 2020.

Излазак из ове врсте улагања - односно продаја крипто имовине - учествовала је 26,8 посто у укупним трансакцијама, што је пад у односу на удео од 43,1 одсто у 2019. години, када је један биткоин вредео нешто више од 3.000 долара.

Али није само метеорски успон биткоина привукао нове инвеститоре у крипто сферу, већ су у томе одређену улогу имали и позитивни коментари јавних личности.

Од 750 анкетираних инвеститора, нешто мање од 180 је рекло да позитивније гледају на доџкоин и да је сада већа вероватноћа да ће у њега уложити свој новац захваљујући многобројним твитовима главног извршног директора "Тесле" Илона Маска и његових 48 милиона пратилаца.

Заправо, Маскови твитови о доџкоину, који је настао на мему, помогли су да он постане трећа најпопуларнија криптовалута међу испитаницима, од којих 8,0 посто има ту валуту. Биткоин и етереум, чија је заједничка тржишна капитализација изнад један билион долара, и даље су најпопуларнији.

Инвеститори, ипак, немају потпуно поверење у крипто. Више од половине анкетираних сагласно је у одговору да им је највећа брига губитак новца због изразите волатилности цена виртуелних валута, закључује се у извештају Кардифаја.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести