ЦЕНЕ ПШЕНИЦЕ И КУКУРУЗА ОПЕТ КРЕНУЛЕ У РИКВЕРЦ Слабија тражња за СОЈИНИМ ЗРНОМ, ево би МОГЛО ДА ПОМОГНЕ

Преко Продуктне берзе прошле недеље прометовано је 2.778,00 тона робе, што представља пораст обима активности од 85,33 процената у односу на прошлу недељу. Финансијска вредност износила је 81.161.350 динара. Приметан је пад цене код свих примарних пољопривредних култура, а највише се трговало кукурузом.
Psenica/Dnevnik/arhiva
Фото: Дневник/архива/

Као и претходне недеље, и ове је кукуруз био примарна култура у трговању, учествујући у укупном обиму промета са 41 посто. Недеља је почела са слабом понудом кукуруза, да би другог дана у недељи дошло до повећања активности и на страни понуде и на страни тражње.

У наредним данима, тражња је била на нижем ценовном нивоу. Закључење робно – берзанских уговора отежавала је чињеница да се нудио најчешће кукуруз без анализе на афлатоксин, док се потраживао најчешће кукуруз с анализом. Кукурузом се трговало у ценовном распону од 15,30 до 15,80 динара килограм без ПДВ-а. Пондер цена износила је 15,49 динара килограм без ПДВ-а (17,04 динара килограм с ПДВ-ом), што у односу на седам дана раније представља пад од 4,07 одсто. Прометован је, такође, и кукуруз на паритету ЦПТ лука уз испоруку од 1.11. до 30.11. 2023. уз плаћање одмах по испоруци по цени од 15,80 динара килограм без ПДВ-а.

На тржишту пшенице бележи се слабија активност учесника већ трећу недељу за редом. Почетком и крајем недеље понуда је била нешто већа у односу на тражњу, док је током осталих дана однос између понуде и тражње био изједначен. Пшеницом се трговало у ценовном распону од 18,50 до 19,80 динара килограм без ПДВ-а. Пондер цена износила је 18,93 динара килограм без ПДВ-а (20,83 динара килограм са ПДВ-ом), што у односу на претходну недељу представља пад од 5,33 одсто.


Потребна нова тржишта

Овогодишњи принос кукуруза и жита у Србији је одличан, али купаца је мало, јер је транспорт Црним морем онемогућен због рата у Украјини, а како кажу агроаналитичари, потребно је да се држава укључи у решавање овог проблема и пронађе нова тржишта на која су извоз и продајја житарица могући.

Уредник Агромагазина Горан Ђаковић истакао је за Танјуг да је сада тренутак да се ово питање реши, најкасније до краја године.

- Једино је та која може да помогне држава. Није касно, роба је у силосима, силоси до Нове године гратис чуувају пшеницу - рекао је Ђаковић.

Он је додао да је тржиште тренутно препуно украјинске пшенице и да морамо да пронађемо канале преко којих ћемо пласирати нашу и подсетио да је претходна година била сушна и да је тада била тешка ситуација. По његовим речима, тржиште је то које диктира услове - понуда и тражња - а подсетио је и да смо прошле године били у првих 10 произвођача жита.


Током целе недеље тражња за сојиним зрном била је слабија у односу на понуду и на нижем ценовном нивоу. Робно – берзански уговори закључени су по цени од 44,30 до 45,00 динара килограм без ПДВ-а уз обрачун квалитета. Пондер цена износила је 44,37 динара килограм без ПДВ-а (48,80 динара килограм са ПДВ-ом). Цена соје забележила је пад у односу на прошлу недељу од 2,99 одсто.

Од осталих роба, трговало се минералним ђубривом у формулацији НПК 20:20:0 по цени од 51,73 до 52,32 динара килограм без ПДВ-а у зависности од паковања, као и ђубривом у формулацији НПК 16:16:16 на паритету ЦПТ купац по цени од 56,43 динара килограм без ПДВ-а.

Нудио се, такође, и јечам с хектолитром мањим од 62 кг по цени од 15,30 динара килограм без ПДВ-а, али до закључења берзанских уговора није дошло.

Е. Д.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести