ИДУ КАО АЛВА Велика потражња за садницама шљиве у чачанском Институту за воћарство, СКОРО СВЕ РАСПРОДАТО У РЕКОРДНОМ РОКУ

ЧАЧАК: Са првим сунчаним данима завршава се и пауза код вредних пољопривредника, а припремни радови у воћњацима и на њивима већ су почели.
1
Фото: РИНА

Велика потражња је и за садним материјалом, тако да је у чачанском институту за воћарство скоро све распродато.

„Највећа потражња је за садницама шљиве. Остао је још неки комад чачанске лепотице и сорте Нада , док су распродате чачанска родна и стенлеј. Што се тиче других воћних врста у Институту се још увек могу купити саднице кајсије , крушке , малине купине, лешника , док су остале воћне врсте готово све распродате“, кажу за РИНУ у Институту за воћарство у Чачку.

Они додају да су за ову 2024. годину због велике потражње припремили знатно већу количину садног материјала, а процес производње садница траје две године.

„Пре него што се воће посади потребно је добро припремити земљиште. Не би требало журити са садњом иако је лепо време. Неопходно је извршити заливање садница. Када се сади у марту биљкама треба више влаге, како би се саднице лепо примиле и да би лепо напредовале“, кажу у Институту.

Истичу да би идеални услови за воће били да до каја фебруара и у марту температуре буду нешто ниже, не испод нуле већ око 10 степени. То би омогућило воћкама да буду у стању мировања и припреме се за вегетацију. Оно што је у сваком случају непожељно јесу пролећни мразеви.

(РИНА)

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести