НИСКА ТЕМПЕРАТУРА ОД ЈУЧЕ УЈУТРО НИЈЕ НАНЕЛА ВЕЋУ ШТЕТУ ВОЋАРИМА Мраз само мало закачио ране сорте кајсија, БИЋЕ ПЕКМЕЗА И РАКИЈЕ

Штете на воћу после мраза између уторка и среде неће бити масовне, али ће је сигурно бити, у зависности од надморске висине воћњака и дужине трајања минуса.
voce kajsija vocke kajsije, Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

Воће ће највише, процењује се, страдати у окућницама, а обим штете ће се знати за неколико дана, не само по окућницама већ и по воћњацима подигнутим на отвореном простору , без заштите, изјавио је за „Дневник” професор воћарства на Пољопривредном факултету у Новом Саду др Ненад Магазин. - Воће је у фази цветања и заметања плодића, уколико они потамне и убрзо и отпадну, знаће се и висина штете - навео је др Магазин.

Казао је да у професионалним воћњацима јабука, али и у засадима других воћних врста температура испод нуле није нанела штету воћу. Штете није било ни на огледним пољима факулета, али је мраза било на обронцима Фрушке горе. У којим све подручјуима знаће се када стигну извештаји са терена.

Од Нештина до Сремских Карловаца, у делу Срема званом Подунавље, страдале су ране сорте кајсија,  у доњем делу стабла, и наредних дана видеће се да ли ће новозаметнути плодићи отпасти (воћар Коста Стакић)

Воћар Коста Стакић из Нештина навео је да је од Нештина до Сремских Карловаца, у делу Срема званом Подунавље, било минус два степена и да су на тој температури страдале ране сорте кајсија, али у доњем делу стабла, и наредних дана видеће се да ли ће новозаметнути плодићи отпасти.

На осталом воћу, казао је, нису примећене штете. - Брскве су у фази цветања и мали минус до два степена није им сметао. Друго воће није још у фази потпуног цветања. Јабуке и крушке су у фази розе пупољака, а крушке имају беле балоне, само што нису отвориле цвет - казао је Стакић и навео да је у Подунављу температура испод нуле трајала два сата, што је имало утицаја да воћке не оштети хладан ваздух.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести