ПОКРАЈИНА ОБЈАВИЛА КОНКУРС ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ СТОЧАРСТВА Ево колико новца добијају војвођански фармери

Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство расписао је конкурс за доделу новца за суфинансирање у физичку имовину пољопривредних газдинстава за набавку нових машина и опреме за унапређење примарне пољопривредне производње у сточарству у Војводини у 2024. години, за шта је опредељено 115 милиона динара.
а
Фото: Dnevnik.rs

Како је наведено у конкурсу, Покрајина суфинасирањем жели да повећа ефикасност, конкурентност и одрживост сточарске производње.

Бесповратан новац се може употребити за опремања говедарских, свињарских, овчарских, козарских и живинарских фарми, као и за набавку опреме за мужу, за хлађење и складиштење млека, за изђубравање, за припрему, руковање и дистрибуцију концентроване и кабасте сточне хране на газдинству, као и за набавку пчелињих друштава и опреме за пчеларство - кошница и контејнера.

Максимално се за опремање сточарских фарми по једној пријави може добити од 150.000 до два милиона динара, а за суфинансирање набавке нових пчелињих друштава и набавку опреме за пчеларство од 50.000 до 350.000 динара.


Републичке субвенције за тов

Јавни позив за подношење захтева за остваривање права на подстицаје у сточарству за тов јунади, свиња, јагњади и тов јаради за 2024. годину расписан је и трајаће до 11. априла, објавило је Министарство пољопривреде.

Захтеви се подносе преко платформе е-Аграр, односно портала е-Подстицаји за грла предата кланици, извезена или упућена на територију Аутономне покрајине Косово и Метохија од дана истека рока за подношење захтева по претходном јавном позиву, односно од 13. јуна прошле године. Право на подстицаје остварује правно лице, предузетник и физичко лице - носилац комерцијалног породичног пољопривредног газдинства, који испуњавају услове прописане законом којим се уређују подстицаји у пољопривреди и руралном развоју и које је у Регистру пољопривредних газдинстава обновило регистрације.


Фото: Dnevnik.rs

Покрајина суфинансира 60 одсто од прихватљивих трошкова инвестиције, док за подносиоце пријава чије је газдинство регистровано на подручју са отежаним условима рада у пољопривреди, као и за жене носиоце пољопривредних газдинстава и лица млађа од 40 година, она износе до 70 одсто од укупних прихватљивих трошкова инвестиције.

Фото: Dnevnik.rs

Право да конуришу имају лица која су уписана у Регистар пољопривредних газдинстава и налазе се у активном статусу.

Конкурс је отворен до 5. априла.

З. Делић

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести